BAŞBAKANI TAÇİ PRİŞTİNE'DE OYUNU KULANDI
Seçimlerin favorisi Kosova Demokratik Partisi lideri Haşim Taçi eşi Lumniye ile birlikte Priştine'deki 'Faik Konica' ilkokulunda oyunu kullandı. Taçi oyunu kullanırken baş parmağını kaldırarak seçimlerden bir kez daha ilk parti olarak çıkacağının işaretini verdi. Taçi, "Bağımsız Kosova'da düzenlenen 2. yerel seçimler hayırlı olsun. Bu seçimlere ilk kez, Kosova’nın bağımsızlığını tanımayan Kuzeydeki Sıplar’ın da katılması tarihi önem taşıyor. Bu seçimler Kosova’nın vize özgürlüğü yolunu açacak. AB ve NATO’ya bir adım daha yakalaştıracak" dedi.
Seçimlerden birinci parti kim çıkacak sorusu üzere Haşim Taçi ellerini havaya kaldırarak başında bulunduğunu PDK partisinin kazanacağını işaret etti. Kosova Demokratik Türk Partisi Başkanı Mahir Yağcılar Prizren’de oyunu kullanırken, Kosova Türk Adalet Partisi başkanı Arif Bütüç ve Kosova Türk Birliği başkanı Reşit Hanadan oylarını tek Türk belediyesi Mamuşa’da kulandı.
YAĞCILAR: ÇOK ÖNEMLİ BİR SEÇİM
Prizren’deki Çiyazi Kardeşler İlköğretim Okulu’nda oyunu kullanan Kosova Demokratijk Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, seçimlerin sakin bir hava içinde geçtiğini söyledi. Yağcılar, seçimlerin çok önemli olduğunu söyledi.
Kosova Merkez Seçim Komisyonu verilerine göre, seçim yarışına Arnavut, Sırp , Türk, Boşnak, Roman, Aşkali, Mısırlı, Goralı ve diğer azınlıklardan oluşan toplam 103 siyasi oluşum katılıyor. Propaganda yasağının başladığı seçimleri, Uluslararası Seçim Gözlem Misyonu (ENEMO) bünyesindeki 120 Avrupalı , toplam olarak da yerli ve yabancı olmak üzere 29 bin gözlemci takip ediyor. Seçimler süresince güvenliği 5 bin polis sağladığı açıklandı.
SIRPLAR DA OY KULLANIYOR
Kosova'da bugün düzenlenen yerel seçimlere ilk kez Kosova'nın kuzeyinde çoğunluktaki Sırplar da katılıyor. Kosova’nın kuzeyi ve güneyindeki bazı belediyelerde, Sırp seçmenler sabah saatlerinden itibaren sandık başına gitti.
Merkez Seçim Komisyonu verilerine göre 130 bine yakın Sırp seçmen, 31 Sırp partisi için oylarını kullanıyor. Kosova dışında yaşayan fakat oy kullanma hakkı olan Sırplar, Sırbistan'dan, Kosova’nın kuzeyine otobüslerle gelerek oy kullanma yerlerine gitti. Kosova'nın kuzeyinde göze çarpan tek olumsuz olay, buralarda hiçbir Kosova bayrağının bulunmaması oldu. Buna karşın, kuzeyin tüm belediyelerinde Sırbistan bayrakları dalgalandı, Sırp liderlerin fotoğrafları yer aldı. Yerel seçimlerde Sırpların hedefi 6 belediyede, belediye başkanı çıkarmak.