KOSOVA Başbakanı Haşim Taçi ile 20 yıl beraber olan, savaş döneminde UÇK’yı yöneten, Kosova Demokratik Partisi’ni (PDK) kuran eski bakan Fatmir Limay ve Kosova Meclis Başkanı Yakup Krasniçi, Haşim Taçi ile yollarını ayırıp yeni bir parti kurdu.
Kosova İçin Girişim (Nisma e Kosoves) Partisi’nin resmileştiği toplantı Priştine’de yapıldı. Kosova sahnesinde yer alacak yeni partinin başına PDK’nın ağır toplarından eski UÇK komutanlarından milletvekili ve eski bakan Fatmir Limay getirildi. Şimdiki Meclis Başkanı Yakup Krasniçi ise, yeni partinin Ulusal Konseyi başkanı görevine seçildi. Geniş katılımlı partinin kuruluş toplantısı Kosova milli marşının okunmasıyla başladı. Toplantıda ilk konuşan Yakup Karsniçi, Kosova İçin Girişim Partisi’nin Kosova devletine güç kazandıracağını belirtti. Yeni kurdukları siyasi oluşama katılım çağrısında bulunan Krasniçi, "Ülkemize Avrupa entegrasyonu yolunu açacağız" dedi.
Parti programının okunduğu toplantıda söz alan Fatmir Limay da Kosova’nın bugün itibariyle yeni bir siyasi alternatife sahip olacağını belirtti. Limay, "Geleceği değiştirmek için herkesi partimize katılmayı davet ediyorum" çağrısında bulunurken, yeni partinin fikir ve ilkelerini Kosova’nın dört bucağına taşıyacaklarına vurgu yaptı. Toplantıda yeni kurulan Kosova İçin Girişim partisine, PDK partisinin 10 milletvekili geçti. Malişevo belediye başkanı da PDK’dan istifa ederek bu partinin ilk belediye başkanı oldu.
Buna göre yeni kurulan parti mecliste milletvekili grubu kurabilir. Meclis Başkanı Krasniçi', yeni parti üyesi olduğu için, iktidarın istemi üzerine, Meclis Başkanı görevinden istifa edebilecek.
"Kosova İçin Girişim" partisinin kurulması medyada gazeteci-yazarların ilgi odağı oldu. Gazeteler, yeni kurulan Girişim'in PDK'ya zarar vereceğini ve Haşim Taçi’yi erken seçime götüreceğini yazdı. Kosova siyasi sahnesinde Limay ve Krasniçi'nin son 20 yılda rolüne dikkati çekilirken yeni partinin başta PDK oyları olmak üzere siyasi sahnede büyük etkisinin olacağını vurgulandı.

TK(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)