Sadi KAYMAZ, PEKİN / - Dünya tarihinin dış ticaret rekorunu 4.1 trilyon dolarla komünist rejim tarafından yönetilen Çin kırdı.



Çin'de yayımlanan dış ticaret rakamlarında trilyon dolarlık büyüklükler dikkat çekti. Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün 2013 yılı verilerine göre, dış ticaret hacmi yıllık bazda yüzde 7,6 büyümeyle 4.16 trilyon dolara ulaştı.



İhracat yüzde 7,9 artışla 2.21 trilyon dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 7,3 büyümeyle 1.95 trilyon dolar olarak kaydedildi. İthalatta genişleme beklentilerin altında kalınca, dış ticaret fazlası yüzde 12,8 artarak 259,7 milyar dolara vardı.



Çin'in en büyük ticaret ortakları arasında Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri ilk iki sırada yer aldı. Bu bölgelerle sırasıyla 559 ve 521 milyar dolarlık dış ticaret gerçekleştiren Çin'in üçüncü büyük ticaret ortağı Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği oldu. Japonya'yla yükselen tansiyona mukabil bu ülkeyle dış ticaret hacminde yüzde 5,1 daralma dikkat çekti.



TÜRKİYE'NİN PAYI



Dünyanın en büyük dış ticaret ülkesi olan Çin'in 2 trilyon dolarlık ithalatında Türkiye'nin payı son derece az.



2012 yılında Çin'e ihracatı 3 milyar doların altında kalan Türkiye'nin bu yılki performansının 3,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiği tahmin ediliyor. Bu miktarın büyük çoğunluğunu metal ve maden sektörü oluşturuyor.



Öte yandan, Çin'in Türkiye'ye ihracatının geçen yıl 23 milyar dolara yaklaştığı tahmin ediliyor.