KKTC'nin su ihtiyacını Mersin'in Anamur İlçesi'nden karşılayacak olan ve 'Asrın Projesi' olarak adlandırılan su temin projesinde KKTC'de 3 yeni tesisin temeli atıldı.
KKTC İçmesuyu Arıtma Tesisi , Geçitköy Terfi Merkezi, Lefkoşa İsale Hattı, Girne İsale Hattı temel atma töreni Çamlıbel'de KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katılımı ile gerçekleştirildi. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından projeye ilişkin tanıtım filminin gösterilmesiyle başladı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bu projeyi yıllarca hayal ettiklerini hatırlatırken, buna Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'start verdiğini' anımsattı. Projenin hızla devam ettiğini vurgulayan Eroğlu, bunun hem KKTC ve Türkiye, hem de dünya için önemli bir proje olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle dedi:
"Bu, KKTC'nin devlet olgusunun vereceği en büyük mesajlardan biridir. Bu müzakere masasında da bizim elimizi güçlendirecek. Anavatan Türkiye'nin Kıbrıs Türk halkını yalnız bırakmayacağı mesajını dünyaya vermek açısından da önemli. Bu KKTC halkının morali için de, hizmet sektörü ve tarım için de önemli. İleride su paylaşılırsa o bakımdan da önemli. Suyun aktığı günü de beraber kutlayacağımızı umarım."
KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, ilk etapta projenin Geçitköy'e kadar olan bölümünün yapıldığını, arıtma tesisi ve ishale hatlarının temellerinin de bugün atılacağını belirtti. Projenin KKTC'nin su ihtiyacını karşılayacağını dile getiren Bakırcı, enerjinin bir alternatifi olduğunu, ancak suya alternatif bir kaynak bulunmadığını hatırlattı. Bakırcı, şöyle devam etti:
"Bu proje; 12 yıldır Türkiye'nin istikrarlı yükselişinin bir parçasıdır. Bu su hem bizim, hem de insanlık için önemlidir. Suyu, içme, kullanma ve tarım için kullanacağız. Bu yöndeki tarımsal politikalar da ucuz maliyetle ülkeye katkı koyacak."
EROĞLU: BU SU KIBRIS'A HAYAT VERECEK
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da, projenin başlangıcından bu yana yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, barajların yanı sıra arıtım ve isale hatlarının da bu yıl içinde tamamlanacağını söyledi. Eroğlu, 12-13 milyon metre küp suyun depolanarak, içme suyu arıtma tesislerine gönderileceğini, buradan da Lefkoşa, Girne, Mağusa ve Karpaz'a dağıtımının sağlanacağını dile getirerek, projenin 1 milyon 200 Veysel Eroğlu, “Bu su Kıbrıs'a hayat verecek. Yılda 75 milyon metre küp suyu iletip, arıtıp, dağıtacağız. Artık tuzlu su değil, memba suyu içilecek. 7 Mart 2014 saat 13.00'te bu baraj bitecek. Bu aynı zamanda Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun da doğum günüdür" dedi.
"ATALAY: SUYUN GELMESİYLE KKTC'DE ÜRETİM ÇOĞALACAK"
Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu. Türkiye'nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, barajın Mart'ta, boruların döşenmesinin de bir aksama olmaması durumunda 20 Temmuz'a kadar tamamlanacağını dile getirerek, bu sayede 1974'ün 40'ıncı yılında ikinci bir kutlama daha yapılacağını belirtti. Aksaklık görülmesi durumunda ise projenin kesin olarak Eylül'de sonlanacağını vurgulayan Atalay, arıtım tesisi ve isale hattı inşaatlarını gezdiklerini, suyun verimli değerlendirilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Atalay, şöyle konuştu:
"Suyun tüketici ve işyerlerine ulaşması, atık ve yağmur sularının sistemli bir şekilde depolanması çalışmaları için de toplantılar yaptık. Suyun gelmesiyle KKTC'de üretim çoğalacak, araziler kıymetlenecek ve halkın refahı artacak. TC-KKTC gönül bağları daha sağlam fiziki bağlarla pekişecek." 
YORGANCIOĞLU: BU YATIRIMLAR ÇIKARIMIZA OLACAKTIR
KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu da, suyun gelmesiyle Kıbrıs Türk halkının yaşam kalitesinin artacağını vurgulayarak, bunun hem kardeşliği pekiştireceğini, hem de tarımsal kalite ve rekabet edebilirliği artıracağını söyledi. Karşılıklı oturulup konuşulduğu ve gelecek hedefleri ortak belirlendiği sürece, ilişkiler de daha sağlam temellere oturacağını belirten Başbakan, iki tarafın da bundan yarar sağlayacağını kaydetti. Yorgancıoğlu, "Bu yatırımlar çıkarımıza olacaktır. Bu barış ve can suyu ile elektrik Kıbrıs Türk tarafının güçlenmesine ve barışı yakalama adına yararlı olacaktır. Projeye katkısı olan herkese teşekkür etmek istiyorum" dedi. Konuşmaların ardından projeye ilişkin taahhütname imzalandı ve devlet hükümet yetkililerinin de katılımı ile temsili temel atma töreni yapıldı.