Ali RUHLUEL / LEFKOŞA ()-  KKTC’de Erenköy Direnişi’nde şehit düşen şehitler, bugün düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Vekili Sibel Siber, direnişte şehit düşenleri andı, gazilere sağlık diledi. Siber, ayrıca, barışı özümsemiş bir dünya diledi ve “barış için uğraşmak bir insanlık görevidir” dedi.

ERENKÖY ŞEHİTLİĞİ’NDE TÖREN DÜZENLENDİ

Erenköy Direnişi’nin 50. yıldönümü nedeniyle Erenköy Şehitliği’nde tören düzenlendi. Erenköy’e kara ulaşımının sağlanması için ülkenin birçok yerinden minibüs kaldırıldı. Yüzü aşkın minibüsle yaklaşık 2 bin kişi Erenköy Şehitliği’ne götürüldü. Şehitlikteki tören, çelenklerin protokol sırasına göre Şehitler Anıtı’na sunulmasıyla başladı. Ardından sırasıyla saygı duruşu, saygı atışı yapıldı ve bayraklar İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi.

SİBER: ERENKÖY DİRENİŞİ, EN DOKUNAKLI ÖYKÜLERDEN BİRİ

Şehitlik Özel Defteri’nin imzalanmasının ardından KKTC Cumhurbaşkanı Vekili, Meclis Başkanı Sibel Siber bir konuşma yaptı. Sibel Siber, Kıbrıslı Türklerin var olma mücadelesindeki en dokunaklı ve en destansı öykülerden birinin Erenköy Direnişi olduğunu belirtti. Sibel Siber, modern çağda insanoğlunun hala barışı özümseyemediğini belirterek, barış için uğraşmanın bir insanlık görevi olduğunu ifade etti. Tören, şehitliğin gezilmesi ve şehit kabirlerine çiçek konulmasının ardından sona erdi.

Birçoğu Türkiye’de yüksek eğitim alan, ayrıca İngiltere’den gelen 500’ü aşkın Kıbrıslı Türk genç 1964 yılında adaya teknelerle gelerek, Erenköy bölgesi halkıyla birlikte Rum saldırılarına karşı, Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde köşe taşı olan kritik bir mücadele vermişti.

Erenköy’de, 18’i 1964’te, 3’ü de 1974’te olmak üzere 21 kişi şehit olmuştu.