KKTC’de yerel yöneticilerin seçileceği ve Anayasa değişikliklerinin oylanacağı Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimi ve Halkoylaması, bugün yapılıyor. Oy verme işlemi saat 08.00’de başladı. 175 bin 258 kayıtlı seçmen, ilk kez kullanılacak 681 şeffaf sandıkta saat 18.00’e kadar oy verebilecek.
KKTC halkı bugün, 4 yıl boyunca görev yapacak belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyeti üyelerini seçecek; hem de 1985’ten beri yürürlükte olan Anayasa’nın 21 maddesinde öngörülen değişikliklerin yürürlüğe girip girmemesine karar verecek.
Halkoylamasından 'Evet' çıkması halinde KKTC Anayasası 29 yıldan sonra ilk kez değiştirilmiş olacak. YSK duyurusuna göre, Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimi ve Halkoylaması’nda, 28 Belediye Başkanlığı için 73 partili, 33 bağımsız olmak üzere 106 aday; 272 Belediye Meclis Üyeliği için, 964 partili, 8 bağımsız olmak üzere 972 aday; 173 muhtarlık için, 472 bağımsız aday; 496 ihtiyar heyeti üyeliği için de 943 bağımsız aday seçilmek için yarışıyor.
Ülke genelindeki 237 muhtarlıktan 64’ünde tek aday olduğu için 29 Haziran’da 173 muhtarlık için seçime gidilecek. Aynı gün ayrıca 4’ten fazla ihtiyar heyeti üyesi adayı bulunan yerlerde de seçim yapılacak. KKTC genelindeki 948 ihtiyar heyeti üyeliğinden bir kısmı yeter sayıda aday olduğu için seçilmiş sayılmıştı. 30 Nisan’da başlayan seçim takvimine göre 3 Haziran’da başlayan seçim propagandası süreci dün saat 18.00’de sona erdi ve seçim günü yasakları yürürlüğe girdi.
İLK KEZ ŞEFFAF SANDIK
29 Haziran yerel seçimlerinde ve halkoylamasında ülke tarihinde ilk kez 681 şeffaf sandık kullanılacak. Sandık ve seçmenlerin ilçelere göre dağılımı şöyle:
"Başkent Lefkoşa’da 212 sandık, 68 bin 390 seçmen; Gazimağusa’da 175 sandık, 57 bin 46 seçmen; Girne’de 134 sandık, 41 bin 788 seçmen; Güzelyurt’ta 83 sandık, 25 bin 724 seçmen ve İskele’de 77 sandık, 23 bin 482 seçmen."
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu KKTC’deki seçimlerin ve halkoylamasının ; demokrasinin dış dünyaya gösterilmesi bakımından son derece önemli olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, propaganda dönemine işaret ederek, kavga kültürünün artık geride kalmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu oyunu, saat 10.45 sıralarında Gazimağusa Canbulat Özgürlük Ortaokulu’ndaki 35 numaralı sandıkta kullandı.
Kızı Haslet ile birlikte sandığa gelen Cumhurbaşkanı Eroğlu, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, güzel bir seçim dönemi geçirildiğini belirterek, fazla sıkıntı yaratmadan seçim kampanyansın geride kaldığını, siyasilerin kavgayla değil, iradenin sandığa yansımasıyla seçim kazanılacağını kabul ettiklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, meydanlarda kavga ve gürültüyle kampanya yürütmenin modasının geçmiş olduğunun bu seçimde görüldüğünü kaydederek, "Temennim bundan sonraki seçimlerin de tamamen demokratik kurallar içerisinde yürütülmesidir" dedi.
Eroğlu, halk oylamasının yanı sıra, yerel yönetim organlarının da seçileceğine işaret ederek, seçim yarışana katılan herkesi kutladı Demokrasinin bir yarış olduğunu ifade etti. Eroğlu, şunları söyledi:
"Gayet uyumlu, siyasi partilerin zaman zaman birbiriyle diyalog içinde olduğu bir kampanya geride kalmıştır. Bundan sonraki seçimlerde de böyle bir propaganda dönemi temenni ediyorum."
Seçimlerin hayırlı olması temennisinde bulunan Eroğlu, "Mühim olan KKTC demokrasisinin dış dünyaya gösterilmedir. Bu kampanya ve bugün oy kullanma da demokrasimizin dış dünyaya vereceği mesajlar bakımından fevkalade önemlidir" dedi.