KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a Güney Kıbrıs’ın Limasol kentinde önceki gün akşam verdiği konferans sırasında fanatik ELAM örgütü tarafından yapılan saldırıyı şiddetle kınadı ve Talat ile beraberindeki heyete geçmiş olsun dileklerini iletti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıslı Türklere karşı, Kıbrıs Rum Toplumu’nun belirli kesimlerinde hala var olduğu anlaşılan husumet duygularının şiddete varan bir noktaya ulaşmasının esef verici olduğunu ve kabul edilebilecek bir durum olmadığını vurguladı.
“Kendisini barış yanlısı ve çözüm yanlısı olarak addeden tüm kesim ve kişilerin bu tür eylemlerin karşısında durması gerekmektedir” ifadelerine yer veren Cumhurbaşkanı, şöyle dedi:
“Aldığımız bilgilere ve Sayın Talat’ın kendi ifadelerine göre olayda Kıbrıs Rum güvenlik görevlilerinin ihmali bulunduğu anlaşılmaktadır.
Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu konuda gerekli tedbirleri almamış olması üzücü ve düşündürücüdür.
Özellikle görüşmeler sürecinin kritik bir noktaya ulaştığı ve iki taraf arasında var olan güvensizliği giderici önlemlerin gündemde olduğu bir dönemde bu tür şiddet olaylarının cereyan etmesi kaygı vericidir.
Kıbrıs sorununun şiddete başvurarak çözülemeyeceği, bunu bir araç olarak kullananların ancak aradaki güvensizliği daha da derinleştirdiği bilinmelidir.
Olaydan çıkarılacak derslerle Kıbrıs Rum tarafının ileride bu tür olayların tekrarlanmaması için gerekli tedbirleri almasını bekliyoruz.”
BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU, TALAT’A YAPILAN SALDIRIYI KINADI
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, dün, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda söz alarak, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a Rum kesiminde yapılan saldırıyı kınadı. Yorgancıoğlu, müzakere süreci devam ederken bu tür davranışların barışa hizmet etmeyeceğini söyledi.
Olaya polisin geç müdahil olmasını eleştiren Yorgancıoğlu, olayı kınadı ve bir daha olmaması için Rum yetkilileri göreve çağırdı.
2. CUMHURBAŞKANI TALAT: “HER YERDE FANATİZMLE MÜCADELE ETMELİYİZ VE BU MÜCADELEYİ KAZANMALIYIZ ÇÜNKÜ ONLAR KAZANIRSA ÇÖZÜM ULAŞILMASI İMKANSIZ BİR HEDEFE DÖNÜŞECEK”
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “Her yerde fanatizmle mücadele etmeliyiz ve bu mücadeleyi kazanmalıyız çünkü onlar kazanırsa çözüm ulaşılması imkansız bir hedefe dönüşecek” dedi.
Talat, önceki akşam Limasol’da konferans verdiği binaya bir grup faşist Kıbrıslı Rum tarafından saldırı düzenlenmesiyle ilgili konferans çıkışı Kıbrıs Rum basınına açıklama yaptı.
Talat, “Etkinliği düzenleyenlerin hedefi Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasında karşılıklı anlayışı, uzlaşı kültürünü geliştirmek. Bir çözüm için buna ihtiyacımız var, aksi takdirde liderler bir antlaşmaya varsa dahi, kalıcılığı beklediğimiz kadar olmayacak” dedi.
Faşist Kıbrıs Rum ELAM örgütü tarafından düzenlendiği belirtilen olayların amacına da değinen Talat, “Olaylar (uzlaşı kültürünü geliştirme) hedefini sekteye uğratmak içindi. Ancak bizim hedefimiz, kalıcı bir çözüm ve birleşik bir Kıbrıs için bunlarla yüzleşmek, faşist faaliyetlere karşı durmak, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlara bu kesimleri izole etmeye yardımcı olmaktır” dedi.
Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades’in kendisini aradığını ve olaylardan üzüntü duyduğunu ileterek özür dilediğini kaydeden Talat, “(Anastasiades) ‘Bunu tasvip etmemiz mümkün değildir. Bir daha olamaması için gerekli tedbirlerin alınması talimatını verdim’ dedi” ifadelerini kullandı.
2. Cumhurbaşkanı Talat, BRT ve TAK’a yaptığı açıklamada ise, “Konu biliniyordu, gerekli tedbirlerin alınması gerekiyordu,.. Burada polisin bir ihmali oldu, zafiyeti oldu. Bu nerden kaynaklandı? Onların(Kıbrıs Rum kesimi yöneticilerinin) yapacağı bir araştırmayla ortaya çıkacaktır” dedi.
ANASTASİADİS, RUM POLİS GENEL MÜDÜRÜ’NÜ GÖREVDEN ALDI
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın baş konuşmacı olarak katıldığı etkinliğin “Ulusal Halk Cephesi” (ELAM) üyesi kalabalık bir grup tarafından basılması ve binada olay çıkarılmasının ardından Rum Polis Genel Müdürü Mihalis Papageorgiu görevinden alındı.
Rum radyosu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Rum Polisi’nin önceki akşamki etkinlik için yeterli güvenlik önlemi alınmayıp olay sırasında zafiyet göstermesi nedeniyle Papageorgiu’yu görevden aldığını duyurdu.
“BAŞSAVCILIK ASKERİ EĞİTİM YAPAN ELAM MENSUPLARINI ŞİMDİLİK BAĞIŞLIYOR”
Rum Başsavcılığının, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, “Ulusal Halk Cephesi” (ELAM) mensuplarının “Maşera” bölgesinde Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) “terk edilmiş dağ komando taburu kışlasında” askeri eğitim ve tatbikat yaptığı şikâyetlerine delil olarak sunduğu dosyayı incelemesinin ardından, bunların ceza gerektiren suç olduğunu tespit ettiği, ancak şimdilik kendilerini bağışladığı haber verildi.
Rum Politis gazetesi “Başsavcının Çanları ELAM İçin Çalıyor” başlıklı haberinde, Başsavcı Kostas Kliridis’in, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun yaptığı şikâyetlerin incelenmesinin ardından önüne konan verilerden, ELAM üyeleri oldukları görülen kişiler tarafından, ceza gerektiren suçlar işlendiği ihtimali tespit ettiğini yazdı.

(SS)