BATI Avrupa Kırım Türkleri Dayanışma ve Kültür Merkezi, Kırım’ın Ruslar tarafından işgalini protesto etmek amacıyla dün Bonn’daki Rusya Başkonsolosluğu önünde miting düzenledi.
Rusya Başkonsolosluğu önünde düzenlenen protestoya Kırım Türkleri'nin yanı sıra Ukraynalılar, Almanlar ve Türkler de destek verdi. Protestocular, 'Rusya Kırım'dan elini çek', 'Bugün Kırım yarın Avrupa' yazılı dövizler taşıdı. Türkiye, Almanya, Ukrayna, Kırım ve KKTC bayrakları da taşıyan grup, polis tarafından Rusya Başkonsolosluğu'na yaklaştırılmayınca protestolarına yolun karşı tarafında devam etti.
RUSYA BAĞIMSIZ BİR DEVLETİN TOPRAĞINA GİRMİŞTİR
Batı Avrupa Kırım Türkleri Dayanışma ve Kültür Merkezi Genel Başkanı Rafet Karanlık, Kırım’a destek verilmesini, yapılan referandumdan Rusya'ya bağlanma kararı çıkarsa tanınmaması istedi. Karanlık, şunları söyledi:
"Rusya, uluslararası anlaşmaları ihlal ve komşu ülkelerin sınırlarına tecavüz ederek bağımsız Ukrayna Devleti’nin toprağına girmiştir. Kırım Tatarlarından aldığımız bilgiye göre, Rusya Federasyonu’nun özel askeri birlikleri Kırım Özerk Cumhuriyeti içerisinde her yeri işgal etmiş bulunmaktadır. Kırım, 18 mayıs 1944′de Stalin tarafından Kırım Tatarlarının sürülmesinin ardından Rus göçmenlerle doldurulmuş, 1954 senesinde idari olarak Sovyet Ukrayna’sına bağlanmıştır. Son günlerde, Kırım’a fiili tecavüz artarak devam etmekte ve Ukrayna’nın bağımsızlığı Rus ordusu tarafından ayaklar altına alınmaktadır. Özellikle, Ruslar tarafından 1944 yılında etnik temizliğe ve sürgüne maruz kalan, Kırım’ın yerli sakinleri Kırım Tatarları’nın çıkarları tamamen gözardı edilmiştir."
BU BİR İNSANLIK SUÇUDUR
Beklenenden daha az kişinin katıldığı protestoda Rafet Karanlık konuşmasına şöyle devam etti:
"Kırım’da yaşayan Rus nüfusun büyük çoğunluğu Rusya’dan gelen göçmenler, onların çocukları ve torunlarıdır. Kırım Tatarları geleceklerini bağımsız Ukrayna ile birlikte gördüklerini açıkça ilan etmişlerdir. Rusya Federasyonu, Kırım'da yaşayan ve çoğunluk olan Ukraynalı ve Kırım Tatarlar tarafından baskıya ve zulme uğrayan Rus azınlığın haklarını korumanın görevi olduğunu iddia etmektedir. Bu Rusya Federasyonu Hükümeti tarafından Ukrayna'yı işgal etmek maksadıyla söylenmiş çok çirkin bir yalandır. Ukrayna'nın kanuni hakları gözlerimizin önünde ihlal edilmektedir. Biz Kırım Türkleri olarak 8 Mayıs 1944 ve öncesinde yapılan insanlık dışı baskıları unutmadık. Tehcir, katliam, din değiştirme politikalarını unutmamız mümkün değildir. Halkımızın kırılması, vatanından topyekun sürülmesi ve yıllarca vatanlarından ayrı kalması sonucunda Kırım'ın planlı olarak değiştirilen nüfus dengesini bahane ederek Kırım'ın uluslararası hukuk hiçe sayılarak işgal edilmesi insanlık suçudur."

MZ(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)