RUSYA ve Batı'nın kıskacındaki Ukrayna'da kaos sürerken, ülkeye bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde ise tansiyon giderek yükseliyor. Son üç aydır iç karışıklığın son bulmadığı Ukrayna'da kitlesel gösterilerin merkezi başkent Kiev'den, ülkenin güneyindeki Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne taşındı. Rusya karşıtlığı ile bilinen ve milliyetçi akımların güçlü olduğu ülkenin batı kesimlerinden gelenlerin öncülük etttiği grupların Kiev'deki Avrupa yanlısı eylemleri yerini, nüfusunun yarısından fazlasını etnik Rusların oluşturduğu Kırım'da Rusya bayraklarının açıldığı gösterilere bıraktı.
Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, kimliği belirsiz silahlı kişilerce işgal edilirken, parlamento, Başbakan Anatoliy Mogilyev ile Bakanlar Kurulu'nu görevden aldı. Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Başbakanlığına, 'Rus Birliği' adlı partinin lideri Sergey Aksenov atandı. Aksenov ilk iş olarak, Kiev'deki yeni yönetimin azlettiği Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in, Kırım hükümeti tarafından ülkenin meşru lideri olarak kabul edildiğini açıkladı. Kırım Parlamentosu, 'Kırım'ın özerklik yetkilerinin genişletilmesi' konusunun karara bağlanaması için 25 Mayıs'ta yarımadada referanduma gidileceğini duyurdu. Ukrayna'yı kaosa sürükleyen gelişmelerin sonunda Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılabileceği senaryoları konuşulurken, kısa süre önce Ukrayna Parlamentosu Başkanlığına getirilen Aleksadr Turçinov, Kırım'ın Sevastopol kentinde bulunan Rusya Karadeniz Filosu'nun, kendine ayrılan bölgenin dışına çıkması halinde bunun 'askeri müdahale' anlamına geleceği uyarısında bulundu. Öte yandan Rusya Karadeniz Filosu'nun konuşlandığı bölgenin yakınlarında Rus tanklarının görüldüğü öne sürüldü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Ukrayna sınırını da kapsayan batı ve merkezi askeri birliklerine tatbikat emri vermişti. Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasına karşı olan Kırım Tatarları ise gösterilerde Rusya yanlıları ile karşı karşıya geliyor.
Ukrayna basını, Kırım'ın başkenti Simferopol'de çıkan olaylarda 30 kişinin yaralandığını yazdı. Rusya yanlıları ile Kırım Tatarları arasındaki gerginliğin büyümesinden endişe ediliyor.
YANUKOVİÇ: HALA BAŞKAN BENİM
Bu arada iç karışıklıklar sonrası ülkesini terk ederek Rusya'ya gittiği belirtilen Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in, Moskova'ya güvenliğini sağlama çağrısında bulunduğu bildirildi. Yanukoviç'in, Rus ajanslarına gönderdiği mesajda, "Ben ve yakınlarım tehditlere maruz kalıyoruz. Rusya Federasyonu yönetiminden radikallere karşı güvenliğimin sağlanmasını talep etmek zorunda kaldım. Ukrayna halkına sesleniyorum. Kendimi hala, Ukrayna vayandaşlarının hür iradesi ile seçilen, Ukrayna devletinin yasal lideri olarak kabul ediyorum" dediği kaydedildi.
Moskova'nın Yanukoviç'in bu talebini kabul ettiğini iddia edildi. Viktor Yanukoviç, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Rostov kentinde bugün bir basın toplantısı düzenleyacak.

SK(SS)