KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 10 Nisan 2014'ten itibaren sınır kapılarında bandrol ve kaşe ile vize verilmesinin kaldırılacağını söyledi.
Bu yıl hizmete giren ve 100'e yakın yabancı ülke vatandaşının elektronik vizelerini kolayca temin edebilmelerine yönelik uygulama sayesinde Türkiye'ye seyahat hacminde ciddi bir artış beklediklerini belirten Bakan Çelik, sınır kapılarında bandrol ve kaşe ile vize verilmesinin kaldırılacağını belirtti. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İngiltere'nin başkenti Londra'da G20 ülkeleri Turizm Bakanları toplantısına katıldı. Londra Kalesi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Çelik, geçen yıla göre Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısında yüzde 10'luk artış olduğunu, elde edilen turizm gelirinde ise geçen yıla göre yüzde 22'lik bir artış olduğunu belirterek bu artışların yapılan vize uygulamaları ile yakından ilişkisi olduğunu vurguladı. Çelik, şöyle dedi:
"Türkiye'nin sadece turizm istatistiklerinin incelenmesi dahi vize politikamızın ne kadar doğru olduğunu ve ne büyük bir başarı elde edildiğini ortaya koymaktadır. Takip ettiğimiz politikaların ve ülkemize gösterilen ilginin etkisiyle 2002 yılında 13 milyonun altında olan ülkemizi ziyaret eden turist sayısı aradan geçen 10 yıllık dönemde 2012 yılında 35,7 milyona çıkmıştır."
Bakan Çelik, 17 Nisan 2013'ten itibaren elektronik vize uygulamasına başlandığını, artık internet üzerinden başvuru yapılabildiğini belirterek şöyle konuştu:
"Başvuru sahiplerinin herhangi bir dosya yüklemelerine gerek olmayan bu sistem sırasında kredi veya bankamatik kartıyla ödeme yapıldıktan sonra, elektronik vizenin indirilebilmekte, link kullanıcıya e-mail ile gönderilmektedir. Bu yıl hizmete giren ve 100'e yakın yabancı ülke vatandaşının e-vizelerini kolayca temin edebilmelerine yönelik uygulama sayesinde, ülkemize yönelik seyahat hacminde ciddi bir artış bekliyoruz. Sınır kapılarımızda bandrol veya kaşeyle vize verilmesi, 10 Nisan 2014 tarihinde kaldırılacaktır ve bu sebeple e-vize uygulaması daha da yaygınlaştırılacaktır."
Bakan Çelik, söz konusun uygulamanın tüm dillerde kullanılmasının planlandığını ifade ederek uygulamanın akıllı telefonlarda kullanılması ve yurt dışında çeşitli noktalara yerleştirilecek kiosklar üzerinden e-vize düzenlemesinin yapılmasının planlar arasında yer aldığını ekledi.