ALMANYA'nın Köln kentinde, oğlunun yanında kalan kanser hastası 71 yaşındaki Ayşe Çetinkaya, sınır dışı edilme korkusuyla yaşıyor.
Üç çocuk annesi Ayşe Çetinkaya, 1997 yılına kadar Almanya'da yaşadıktan sonra Ford fabrikasından emekli eşiyle birlikte Türkiye'ye kesin dönüş yaptı. 2012 yılında eşini kaybeden Ayşe Çetinkaya, aynı yıl Mart ayında turist vizesiyle, Köln'de yaşayan oğlu Zeki Çetinkaya'nın yanına geldi. Eşinin ölümü nedeniyle ağır depresyona giren Ayşe Çetinkaya, Köln'de tedavi görmeye başladı. Oğlu Zeki Çetinkaya, annesinin Türkiye'de yaşamını yalnız başına sürdüremeyeceğini belirterek oturma izni için Alman makamlarına başvurdu.
HER ŞEYE BİR BAHANE BULDULAR
Fakat Köln Yabancılar Dairesi, Türk kökenli doktorların Ayşe Çetinkaya'nın psikolojik sorunlarına ilişkin verdiği raporları kabul etmedi. Aile, Alman doktorlardan rapor alınca Yabancılar Dairesi bu kez, Ayşe Çetinkaya'nın ilk turist vizesini 'Almanya'da temelli kalmak maksadıyla' aldığını iddia etti. Aydın Nazillili olan Ayşe Çetinkaya'ya şimdi üçer aylık vize veriliyor.
MADDİ SORUNU YOK
Maddi sorunu olmayan Ayşe Çetinkaya hem Türkiye'den Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) hem de eşinden ötürü Almanya'dan emekli maaşı alıyor. Aile, Ayşe Çetinkaya'nın sağlık giderlerini özel olarak karşılıyor. Aile'nin Köln Yabancılar Dairesi aleyhine açtığı dava ise Köln Yüksek İdare Mahkemesi'nde halen görülüyor.
ALMANYA'DAN DUYARLILIK BEKLİYORUZ
Kayınvalidesi Ayşe Çetinkaya'yı bir an yalnız bırakmayan gelini Nihal Çetinkaya yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Kayınpederimin vefatından sonra kayınvalidemi moral olsun diye üç aylığına yanımıza getirdik. Türkiye'ye dönme zamanı yaklaştıkça huzursuz oldu ve korktu. Psikolojik sorunlar ortaya çıkınca Almanya'da oturum izni için başvurduk. Ancak çeşitli nedenlerle talebimiz reddedildi. Kayınvalidem hasta olduğu için bakıma muhtaç. Oysa Yabancılar Dairesi'ne göre durumu iyi ve Türkiye'ye gidebilir. Kapı çaldığında veya bir mektup geldiğinde korkuyoruz. Biz Alman devletinden yardım almıyoruz. Tedavilerini ise özel karşılıyoruz. Tek isteğimiz kayınvalidemin burada kalması. Almanya insan haklarına saygılı bir ülke. Bu yaşlı insana gerekli duyarlılığı göstersinler."
ÇOK KORKUYORUM
İki yıla yakın süredir sınır dışı korkusuyla yaşayan Ayşe Çetinkaya ise "Kanser hastasıyım, bir göğsüm alındı. Yüksek tansiyonum ve şekerim var. Sırt ağrıları çekiyorum ve zor yürüyorum. Bazı ihtiyaçlarımı kendim görebiliyorum. Ancak yemek ve temizlik yapamıyorum. Banyomu gelinim yaptırıyor. Kendimi burada, çocuklarımın yanında güvende hissediyorum. Sınır dışı edileceğim diye çok korkuyorum. Ağzımda yaralar çıktı" diye konuştu.