SIRP Vatandaş Girişimi Başkanı ve Kuzey Mitroviça Belediye Başkan adayı Oliver İvanoviç’in, Avrupa Birliği’nin (AB) Kosova’daki Hukuk Misyonu EULEX polisi tarafından tutuklandığı belirtildi.
İvanoviç’in 1999-2000 yıllarında 10 Arnavutun öldürülmesinde rol aldığı şüphesiyle tutuklandığı iddia edildi. Oliver İvanoviç’in ismi, işlenen cinayetlerde parmağı olan kişi olarak geçmişte de sık sık anılmıştı. Avrupa Birliği’nin (AB) Kosova’daki Hukuk Misyonu EULEX’ten resmi açıklama yapması beklenirken Sırp Vatandaş Girişimi, Oliver İvanoviç’in tutuklandığına dair bazı medyada çıkan haberlere tepki gösterdi. Bu tepki aynı zamanda İvanoviç’in yakın iş arkadaşı Ksenija Bozoviç’ten de geldi.
Sırp Vatandaş Girişiminin bildirisinde, İvanoviç’in tutuklanmadığı, fakat sorumlu bir vatandaş olarak ifade vermek için EULEX’in çağrısına yanıt verdiği belirtildi.
Sırp Vatandaş Girişiminin bildirisinde, "Bu çağrı kesinlikle siyasi amaçlıdır, Arnavut topluluğunda tutuklamalarla bir dengenin sağlanması hedeflenmektedir. Bununla aynı zamanda Kosova’da yaşayan Sırp topluluğunda korku ve istikrarsızlığı yaratmanın hedeflendiği de kesindir" denildi. Oliver İvanoviç , Kosova Bağıımsızlığını ilan etmeden önceki Mecliste Sırp milletvekili idi. Bağımsızlık ilan edildikten sonra , Kosova Bağımsızlığını tanamadığını açıklıyarak Kosova kurumlarından uzaklaştı. TK(SS)