CUMHURBAŞKANLIĞI seçimleri için 54 ülkede, 103 temsilcilikte yaklaşık 2 milyon 734 bin 429 Türk vatandaşının oy kullanma işlemi başlarken, İtalya’da da bunun için 6 sandık açıldı.
Türkiye vatandaşlarına, bulundukları ülkelerde ilk kez oy verme hakkı tanınırken, Roma Büyükelçiliği’nde açılan 2 ve Milano Başkonsolosluğu’nda açılan 4 sandıkta, randevulu sisteme göre sabah saat 08.00’dan itibaren oy verme işlemi başladı. 31 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında sandıkların açık kalacağı ülkeler arasında yer alan İtalya’da yaklaşık 13 bin seçmen bulunuyor. 
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinden 25 Temmuz’a kadar randevu almamış olanlar, YSK’nın otomatik olarak belirlediği bir tarih ve saat aralığında oy vermeye gidebilecek. YSK’nın belirlediği kurala göre, tespit edilen randevu gününde değil de başka bir tarihte sandıklara gelen vatandaşlar oy kullanamayacak.
Ancak bu durumdaki vatandaşlar, 10 Ağustos’a kadar açık kalacak olan gümrük kapılarındaki sandıklarda oyunu verebilecek. 
Vatandaşlar, seçimlerin birinci tur oylamasında bulundukları ülkelerde, ikinci oylamada gümrük kapısında ya da tam tersi birinci oylamada gümrük kapısında ikinci oylamada temsilciliklerde oyunu kullanabilecek. Roma Büyükelçiliği’nin internet sitesinde yer alan bilgi notunda şu ifadeler kullanıldı:
"Randevu aldıysanız randevu tarihiniz dışında, randevu almadıysanız YSK’nın size verdiği randevu tarihi dışında oy kullanamazsınız. Randevu tarihinde oyunuzu kullanmadıysanız oy kullanma hakkınızı kaybetmiş olursunuz. Randevu tarihinde Büyükelçiliğimizde oyunuzu kullanamadıysanız, gümrük kapılarında oyunuzu kullanabilirsiniz."
Türkiye’nin Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök, birçok vatandaşın internet kullanmadığını ve digital ortamda randevu alamadığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:
"Biz elimizden geldiğince duyurularımızı yaptık. Bölgedeki derneklerimizden de, internetle haşır neşir olmayanlara yardımcı olmalarını istedik. Sağolsun onlar da yardımcı oldular, talepte bulunan vatandaşlarımızın randevu işlemlerini yaptılar. Özellikle yaşlı vatandaşlarımızın. Biz en iyi şekilde tertibat aldık, ancak bu, bundan sonraki seçimler için de deneyim olacak."
Oy verme, Anayasa’da tanımlanmış bir vatandaşlık hakkı ve ödevi olsa da YSK Anayasa’da, seçimlerin yürütülmesi, yönetimi ve denetimine yönelik idari görevler ifa eden bir organ olarak yetkili kılınıyor.
THY’NİN EN DEĞERLİ YOLCULARI
Yurt dışındaki oyların güvenli bir şekilde saklanması için 'saklama kurulları' da kuruldu. Sandıkların kapanmasının ardından tutanağa bağlanan seçim sonuçlarının olduğu ağzı kapalı torbaları saklayacak olan kurul, oyların güvenli biçimde Türkiye'ye ulaştırılmasını sağlamakla görevli olacak.
Öte yandan, 1 milyon 385 bin seçmenle başı çeken Almanya’da ve Avrupa’nın 4 ayrı noktasında toplanacak olan oylar, daha sonra bir noktada birleştirilerek, THY’den kiralanan 2 ayrı bir uçakla Türkiye’ye getirilecek.
İtalya, İspanya ve Portekiz gibi seçmen sayısının az olduğu ülkelerdeki oyların toplanacağı her bir çuval için ise THY’nin tarifeli uçuşlarından birer koltuk satın alındı. Roma’da 3, Milano’da ise 6 mühürlü çuvalda toplanacak olan oylar, sandıkların kapanmasının ertesinde; 4 Ağustos’ta THY ile İstanbul Atatürk Havalimanı’na getirilerek burada, ‘Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu’ olarak adlandırılan kurula teslim edilecek.
Birçok ülkeden gelen bu oylar, daha sonra Ankara’daki YSK’ya gönderilecek.
Roma’daki oy çuvallarını ‘diplomatik kurye’ de denilen bir diplomat ile bir ihtisas memuru, Milano’dakileri ise toplam 3 diplomat ve memur İstanbul’a getirecek.
Güvenlik nedeniyle uçağın bagajına verilmemesinden ötürü her bir oy çuvalı için THY’den koltuk satın alındığı belirtildi.
Yurt dışından Türkiye’ye getirilecek oyların sayımına, buradaki oyların sayımıyla aynı anda başlanacak.

FOTOĞRAFLI