KOSOVA ziyaretinde bulunan İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti, Başbakan Haşim Taçi ile bir araya geldi. Başbakan Haşim Taçi ile Roberta Pinotti arasında gerçekleşen görüşmenin ana konularını, güvenlik durumu ve Kosova Güvenlik Gücü’nün ( KGG), Kosova Silahlı Kuvvetleri’ne dönüşmesi oluşturdu.
Görüşmede, Başbakan Haşim Taçi, Kosova Silahlı Kuvvetleri’nin profesyonel, çok etnikli ve NATO standartlarına dayalı bir güç olacağına dair İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti’ye güvence verdi. İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti ise, İtalya, Kosova Silahlı Kuvvetleri’nin kurulmasında desteğini sunacağını ifade ederken, Kosova’nın NATO ülke üyesi olması için çaba harcayacaklarını belirti. Ardından İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti, Kosova Güvenlik Gücü Bakanı Agim Çeku ile bir araya geldi.
Bakanlar Agim Çeku ile Roberta Pinotti kapalı kapılar ardında yapılan görüşmeden sonra, medya önünde, Kosova Güvenlik Gücü Bakanlığı ile İtalya Savunma Bankanlığı arasında savunma ve güvenlik işbirliği anlaşma metni imzaladı. Anlaşmanın imzalanması ardından, Kosova Güvenlik Gücü Bakanı Agim Çeku, Kosova Silahlı Kuvvetleri’nin kurulması arifesinde İtalya’dan gelen bu destek için, Bakan Roberta Pinotti’ye teşekkür etti. Çeku, imzalanan anlaşma kapsamında önümüzdeki dönemde iki Bakanlığın çalışmalarda bulunacağını, özellikle Kosova Silahlı Kuvvetleri'nin kurulmasından sonra, Kosova Silahlı Kuvvetleri üyelerinin İtalya’da, eğitim göreceklerini söyledi.
Kosova için büyük önem içeren anlaşmanın ardından, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti’yi kabul etti. Basına kapalı yapılan görüşmeden sonra yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga ile İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti iki ülke arasındaki savunma, Kosova’nın NATO üyeliği ve Kosova Silah Kuvvetleri’nin kurulması konularının görüşüldüğü vurgulandı. Açıklamada , görüşme sırasında ,İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti’nin, tüm alanlardaki işbirliğinin genişletilmesiyle ,İtalya’nın Kosova’ya yardım etmeye devam edeceğini ifade ettiği belirtildi. İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti , Kosova da Barış Gücü çerçevesinde görev yapan İtalya askelerini de ziyaret etti.

TK(AÖ/İD)