ROMA’da düzenlenen 'Lübnan Silahlı Kuvvetlerine Destek İçin Bakanlar Toplantısı’nda konuşan İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini, Ortadoğu’nun gerçek bir terör merkezi haline dönüşme riski olduğuna dikkat çekti. İtalya Dışişleri Bakanlığı binası Farnesina’da yapılan toplantıya, başta ev sahibi ülke İtalya olmak üzere 40 ülkenin savunma ve dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Ligi (AL) gibi 3 uluslararası kuruluşun temsilcileri katıldı. Türkiye’yi ise Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz temsil etti.
Ortadoğu’da istikrarın sağlanması konusunda bir rol edinmeyi hedefleyen İtalya’nın Dışişleri Bakanı Federica Mogherini yaptığı açılış konuşmasında, söz konusu bölgenin gerçek bir terör merkezine dönüşme riskinin, her geçen gün daha fazla gerçek haline geldiğini savundu. Bakan Mogherini bu riskin önlenmesi için politik ve bölgesel tepkiler verilmesinin öneminin altını çizdi. Ordunun, Lübnan’ın istikrarı için vazgeçilmez bir araç olduğunu dile getiren Mogherini, bu toplantının, Lübnan’a destek veren ülkelerin sayısını artırmasına vesile olmasını umduğunu söyledi. İtalyan Bakan, Lübnan’ın istikrarının, Ortadoğu ile Akdeniz Avrupa’sının barışı ve istikrarı için vazgeçilmez bir unsur olduğunu vurgulayarak, söz konusu toplantının, münferit bir olay olarak kalmayacağını, Lübnanlı yetkililer ile uluslararası toplum arasında yapıcı işbirliği sürecini geliştireceğini söyledi.
Irak ve Suriye’deki çatışmalara da değinen Mogherini, artık bu tür krizleri, sanki bu iki ülkenin bölge üzerinde etkisi yokmuş gibi sınırlı olarak ele alma yanılsamasına düşülmemesi gerektiğini de ekleyerek, “Tüm Ortadoğu için yeni bir dengeye ihtiyaç var” dedi.
Lübnan Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı Samir Mokbel ise, kendilerine verilen destek için teşekkür etti. Lübnan Dışişleri Bakanı Gebran Bassil ise, Irak ve Suriye’de yaşanan son gelişmelerin, ülkesinin ordusunun güçlendirilmesine olan ihtiyacı artırdığına dikkat çekerek, "Bölgede sınırların değiştirilmesi istikrarsızlık getirir” dedi.