İTALYA Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Türkiye'nin her fırsatta Avrupa Birliği’ne (AB) 'Aahde vefa’ ilkesini hatırlatmakta haklı olduğunu savunarak, "İtalya olarak, Türkiye’nin AB’ye girişinin önünü frenleyen Fransa ve Almanya gibi müzakere sürecinden caymadık" diye konuştu.
Temmuz ayından itibaren AB dönem başkanlığını üstlenecek İtalya’dan, Türkiye’ye önemli destek geldi. Strasbourg’taki Avrupa Parlamentosu’nda İtalyan parlamenterlere hitaben konuşma yapan Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Türkiye’nin tam üyeliği konusunda engeller çıkaran AB’yi eleştirdi.
"AB, AHDE VEFAYA SAYGI DUYMALI"
Kuzey Birliği Partisi’nden (Lega Nord) Lorenzo Fontana’nın sorusu üzerine AB’nin, Türkiye’nin katılım müzakereleri sürecinde temel ilkelerinden biri olan ahde vefaya uymadığı yönündeki eleştirilerine değinen Cumhurbaşkanı Napolitano, "Türkiye bu konuda haklı. Anlaşmalara saygılı olunmalı” diyerek, bunu Latince ‘pacta sunt servanda (ahde vefa)’ ifadeleriyle dile getirdi.
Bu konuda Almanya ve Fransa’yı hedefine alan 88 yaşındaki Cumhurbaşkanı, birliğin kurucu üyelerinden biri olan ülkesinin, AB yolunda Türkiye’ye desteğini yinelerken, “İtalya, tam üyelik müzakerelerine başlamasından 2 yıl sonra (2005) Türkiye’nin önünü frenleyen Paris ve Berlin yönetimi gibi anlaşmadan caymamıştır" dedi.
"MÜZAKERE ANLAŞMASI KANLA DEĞİL KALEMLE İMZALANDI"
Türkiye'ye 4 yıl önce ziyarette bulunduğunda kendisine burada, “Anlaşmaya saygı duymuyorsunuz” denildiğini hatırlatan Napolitano, "Tam üyelik müzakerelerine ilişkin imzaların, kan ile değil kalem ile atılmasından sadece 2 yıl sonra, AB’nin iki temel ülkesi olan Almanya ve Fransa hükümeti ve onların liderleri, artık Türkiye ile müzakereleri ileri taşımak istemediklerini söyledi. Bana, anlaşmaya saygı duymadığımızı söylediklerinde haklılardı" diyerek sözlerini sürdürdü.
Dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in takındığı tavırdan dolayı da sorumlu tutulan İtalya’nın güvenilirliğini savunma endişesine kapıldığını dile getiren Napolitano, "İtalya, müzakerelerden caymadı. Biz, müzakerelerin ileriye taşınmasının gerekliliğini ve bunun olası sonuçlarının tartışılmasının gerekliliğini düşünüyoruz" dedi.
Napolitano, müzakere görüşmelerine başlayan her ülkeye eşit derecede titizlik ve onların bu temel hakkına saygı gösterilmesinin gerekliliğine de dikkat çekti.
AÇIKLAMA ABDULLAH GÜL’ÜN İTALYA ZİYARETİ SONRASI
Bu açıklamaların, Napolitano’nun davetlisi olarak geçen hafta İtalya’ya gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ziyaretinin hemen ardından gelmesi dikkat çekti. 
Doğan Haber Ajansı’na değerlendirmede bulunan Türk diplomatik kaynaklar, İtalya’nın zaten varolan desteğini yinelemiş olduğunu ve Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği konusunun adeta İtalya’nın bir devlet politikası haline geldiğinin altını çizdi.
Diplomatik kaynaklar, Cumhurbaşkanı Gül’ün, bu ülkeye gerçekleştirdiği devlet ziyareti sırasında da, dönem başkanlığı sürecinde İtalya’dan güçlü beklentiler içinde olduklarının altını çizdiğini de hatırlattı.