İTALYA Başbakanı Enrico Letta 2014’ün, domino etkisi yaratan Avrupa’daki finansal krizin etkiledikleri arasında ilk sıralarda yer alan ülkesi için toparlanma yılı olacağını söyledi. Letta, Nisan ayından bu yana yaptıkları reformlarla, İtalya’nın 30 yılını kurtardıklarını dile getirdi.

Başbakan Enrico Letta, yıl sonu değerlendirmesine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Letta, yerel ve yabancı basın temsilcilerinin katıldığı toplantıda öncelikle basın özgürlüğünün gerekliliğine değinerek, “Mümkün olduğunca daha şeffaf bilgiler, temel gereksinimlerdendir. İletişimin baş döndürücü olduğu şu dönemde vatandaşlar, özgür ve çoğulcu bilgi edinmek zorundadır” dedi.

RİSKE GİRDİM

Şubat ayındaki seçimlerin ardından yaşanan 2 aylık hükümetsizlik krizinin üzerine cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Letta, “Ben teknokrat bir başbakan değilim ve olmayacağım da. Siyasi tercihler yaptım ve yapmaya devam edeceğim. Ekonomik kriz rüzgarları estiğinde riske girdim, sorumluluk aldım ve almaya da devam edeceğim” diye konuştu.

2014 DEĞİŞİM YILI OLACAK

Krizi aşmak adına hükümetin lideri olarak daha fazla şeyler yapabileceğini kabul ettiğini dile getiren Letta, “2014 bizim için bir değişim yılı olacak, sadece ekonomi açısından değil, kurumsal reformlar açısından da böyle olacak. İtalya, ekonomik krizin en zor kısmını geride bıraktı” diyerek, İtalya’nın, güçlüklerin üstesinden geleceğine inancının tam olduğunu vurguladı.

2013 yılı boyunca ülkesinde siyasi tansiyonun epey yüksekten seyrettiğini ifade eden Letta, gelecek yıl gerçekleştirecekleri ekonomik reformlarla bunu da aşacaklarının altını çizdi.

GENÇLERE SAHAYI BIRAKMALIYIZ

Kendisine hükümeti kurma görevi verildiği 24 Nisan’dan bu yana, takvimden İtalya’nın 30 yılını kurtardıklarını belirten Letta, “2013 ile gelecek yıl, kuşaklararası değişim yılları olarak cumhuriyet tarihimizde hatırlanacak” diyerek, artık önemli konumları 30’lu yaşlardaki gençlere bırakmakta hiçbir sakınca olmadığını söyledi.

2013 yılında ilk ev vergisi olan IMU’yu vatandaşlarına ödetmediklerini hatırlatan Letta, Ocak ayından itibaren vergilerin iyileştirilmesi konusunda yeni reformlar getireceklerini açıklayarak, gelecek yılki ev vergilerinin ise 2012’ye göre daha düşük olacağı müjdesini verdi.

GÖÇMEN YASASINDA DEĞİŞİM

Letta, Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya açılan önemli kapılardan biri olan İtalya’da, göçmen haklarını kısıtlayan Bossi-Fini Yasası’nın gelecek yıl revize edileceğini söyledi. 46 yaşındaki Başbakan, İtalya olarak Afrikalı kaçakların Avrupa’ya geçişte yoğun olarak kullandığı Sicilya Kanalı’nda “Mare Nostrum (Bizim Deniz)” adıyla insani yardım operasyonu yürüttüklerini hatırlatarak, “İtalya, tek başına bu operasyonla 2 binin üzerinde insan hayatı kurtardı ve ölüm tüccarlarına darbe vurdu. Çok etkili bir operasyondu” dedi.

Letta, İtalya’da dünyaya gelen göçmen çocuklarına vatandaşlık hakkı tanınmasına ilişkin gündemde olan tartışmalara ise, “Bu konuyu entegrasyon bakanımızla görüştüm. Bu, mevzuat üzerinde çalışılması gereken önemli bir konu” diye karşılık verdi.

ANAYASA REFORMU İÇİN REFERANDUM

Gelecek yıl Anayasa reformu konusunda hükümet olarak ellerinden geleni yapacaklarını da anlatan Letta, yeni seçim yasası, iki kanatlı parlamenter sisteminin terk edilmesine ilişkin ilk adımlar, parlamenter sayısının azaltılması ve vilayetlere ilişkin düzenlemeler gibi konularda referanduma gideceklerini açıkladı.