İTALYA yargısı aile içi şiddete maruz kalan 4 yaşındaki Ahmet Can’ın Türk koruyucu aileye verilmesini onayladı.
Mantova kentinde, aile içinde şiddet nedeniyle sosyal hizmetler servisi sorumluluğuna alınan Ahmet Can Keleş’in, koruyucu ailesi belli oldu. Brescia Çocuk Mahkemesi, Ahmet Can’ın koruyucu ailesinin amcasının oğlu Arif Keleş ve eşi Nurhan Keleş olmasına karar verdi. Geçen yılın Nisan ayında 27 yaşındaki Esma Keleş ve 21 yaşındaki Deniz Keleş, babaları Ahmet Keleş ve ağabeyleri 29 yaşındaki Ümit Keleş’in, erkek arkadaşları olduğu gerekçesiyle şiddet uyguladıkları gerekçesiyle polise başvurdu. 
Başlatılan soruşturma ailenin içinde bulunduğu dramı gözler önüne serdi. Baba Ahmet Keleş ve ağabey Ümit Keleş tutuklanıp cezaevine konurken İtalyan makamları, Deniz Keleş’i sığınma programı altına alıp, ailesinin İtalya’da doğan en küçük üç mensubunun sorumluluğunu üstlendi. Buna göre savcılık kararıyla 11 yaşındaki Melisa ve 8 yaşındaki Angela çocuk bakım yurduna yerleştirilip, 4 yaşındaki Ahmet Can’ın velayetinin bir İtalyan aileye verilmesi talebiyle dava açıldı. 
Akrabalar bu karara karşı çıktı ve baba Ahmet Keleş’in amcasının oğlu olan Arif Keleş ve eşi Nurhan Keleş davaya müdahil olup, çocuğun koruyucu ailesi olma talebinde bulundu. İtalya’nın Milano Başkonsolosluğu’nun yakından takip ettiği Brescia Çocuk Mahkemesi’nde görülen davada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çorum’da berber dükkanı bulunan iki çocuk babası Arif Keleş hakkında 3 sayfalık detaylı rapor hazırlayıp mahkeme heyetine sundu. 
Geçen Nisan ayında davaya katılmak üzere Schengen vizesi başvurusunda bulunan Arif Keleş adına Hollanda’ya giriş yasağının bulunduğu belirtilerek vize verilmedi. Ancak Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği’nin devreye girmesiyle, sorunun isim benzerliğinden kaynaklandığı tespit edilerek çözüm bulundu. Arif Keleş 30 Mayıs 2013’de yapılan duruşmaya eşiyle birlikte katılarak Ahmet Can’a koruyucu aile olma talebini sundu.
KARAR TÜRK AİLEDEN YANA
Arif ve Nurhan Keleş çiftinin talebini dinleyip, hazırlanan raporları inceleyen Brescia Çocuk Mahkemesi nihayet kararını açıkladı. Buna göre minik Ahmet Can’ın herhangi bir aileye evlatlık verilmesine gerek görülmediği, Arif Keleş ve eşi Nurhan Keleş’in İtalya’da bir süre Ahmet Can ile kaldıktan sonra, koruyucu aile olarak Türkiye’ye götürebileceği kararına varıldı. Mahkeme kararında ayrıca, Türkiye’deki yetkili makamların gereken sorumluluğu gösterip, sürecin takipçisi olacağına inandıkları ifade edildi.
KELEŞ ÇİFTİ MUTLU
Koruyucu aile olma talepleri mahkemece kabul edilen Arif Keleş, telefon aracılığıyla muhabirinin sorularını yanıtladı. Keleş, "Olayı öğrendiğimizde çok üzüldük. Çorum Valiliği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye’nin Milano Başkonsolosluğu aracılığıyla Ahmet Can’ın koruyucu ailesi olmak istediğimizi bildirdik. Mahkeme heyetinin sağduyulu kararı karşısında çok mutluyuz. Gerekli işlemler tamamlandığında İtalya’ya gidip, ne kadar gerekiyorsa kalacağız ve Ahmet Can ile birlikte geri döneceğiz. Çok mutluyuz" dedi.
ANGELA VE MELİSA’YA DA TALİPLER
İtalya’da kuzeninin yaşadığı aile dramından üzüntü duyduklarını, çocukların bu durumdan en az etkilenmesi için ellerinden geleni yapacaklarını dile getiren Arif Keleş, “İtalya’da mahkemeye katıldığımız sırada şu an bakımevinde tutulan Angela ve Melissa’ya da talip olduğumuzu bildirdim. Onların da ailemizde yeri hazır. Ahmet Can ile ilgili süreç tamamlandığında kızları da yanımıza almak istiyoruz. Bu yönde de gereken neyse yapmaya hazırız" diye konuştu.
DRAM DEVAM EDİYOR
Öte yandan hakkında, şizofreni teşhisiyle 1993 yılından beri dönem dönem hem Türkiye’de hem de İtalya’da psikolojik tedavi gördüğüne dair raporlar bulunan anne Leyla Keleş’in son bir kaç yıldır tedaviyi reddettiği, psikolojik tedavi gören kızı Esma ve oğlu Turgut’la birlikte işsizlik yardımlarla geçindiği öğrenildi. Sığınma programına dahil edilen Deniz yüzde yüz devlet koruması altında ve bilgileri tamamen gizli tutuluyor. Cezaevinden çıkan işsiz baba Ahmet Keleş ve ev hapsine çıkarılan ağabey Ümit Keleş birlikte yaşıyor ve ailenin diğer fertlerine yaklaşmaları yasak.

EB(AÖ/İD)