SAHİBİ olduğu şirkete ait paraları İsviçre dışında 'off-shore' yöntemiyle değerlendirip daha az vergi ödediği gerekçesiyle İsviçre ekonomi bakanı Johann Schneider Ammann’ın istifa etmesi istendi.
İsviçreli sol siyasetçiler bakanın istifasını isterken olayın ahlaki boyutuna dikkat çekti.  Sol partiler Schneider Ammann’ın bir bakan olarak hedefinin ülkesinin daha çok vergi toplayabilmesi olması gerekirken, kendi açısından bunun tam tersi hareket etmesi kabul edilemez olduğunu savundu. Olayın yasal boyutu ile salt kanun olarak değerlendirilmemesini isteyen sol partiler, bunun bir ahlaki konu olduğuna vurgu yapıyor.
OFF-SHORE SUÇ DEĞİL
İsviçre’nin ekonomi ve ticaretten sorumlu bakanı Schneider Ammann ise şirketinin off-shore yaptığını kabul ederek, "Şirketim yasa dışı hiçbir işlem ve eylemde bulunmamıştır. Off-shore İsviçre yasalarına göre suç değil. Bu yöntemi pek çok şirket kullanıyor" diye  açıklamada bulundu. Gazetecilerin özel görüşme isteğini reddeden bakan, söyleyecek başka sözü olmadığını bildirdi. İstifa etmeyi düşünmediğini söyledi.
İsviçre’nin önemli sanayicilerinden bakan Schneider Ammann’ın bakan seçildiği 2010 yılına kadar off-shore şirket yöntemini etkin olarak kullandığı iddia etti. Jersey ve Cayman Adaları ile Lüksemburg’daki off-shore şirketlerine para transfer ederek, vergi cenneti bu adalarda iş yapmış gibi göründüğü iddia edilen Schneider Ammann’ın bu yolla İsviçre maliyesine daha az vergi ödediği söylendi.
Sol partiler, 1992 yılından buyana off-shore şirketler vasıtasıyla vergi azaltma işlemi uygulayan bakanın bir an önce istifa etmesinin ahlaki bir sorumluluk olduğunu bildirdi. Sol partiler ayrıca, bakana ait şirketlere bağımsız bir kuruluşun inceleme yapması gerektiğini savundu.


ISVICRELI BAKAN SCHNEIDER AMMANN