İSVİÇRE Parlamentosunun Millet Meclisi kanadı, ağır cürüm işleyen yabancıların mahkeme kararının kesinleşmesinin ve cezasının bitiminin ardından otomatik olarak sınır dışı edilmesini düzenleyen yasayı kabul etti. Senatoda da görüşülecek olan yasa eğer oradan da onay alırsa kesinleşecek. Parlamentonun ilkbahar dönemi bitmeden senatonun yasa ile ilgili oylamasının yapılması bekleniyor.
2010 yılı Kasım ayında, İsviçre Halk Partisi (SVP) önderliğinde yapılan halkoylamasında, ağır suç işleyen yabancıların otomatik olarak sınır dışı edilmesi ve en az beş yıl İsviçre’ye girmemelerini düzenleyen yasa büyük çoğunlukla kabul edilmişti. Halk oylamasının sonucunda, kabul edilen düzenlemenin hemen yasalaşması gerekirken, içerdiği bazı maddelerin uluslararası sözleşmelere aykırı olması nedeniyle yasalaşma işlemi gerçekleşememişti. Hükümet, SVP’nin bu duruma karşı yeni bir halkoylaması yapma girişimini bertaraf edebilmek için düzenlemeyi bu yıl başında, parlamento gündemine aldı. SVP’nin istekleri doğrultusunda komisyondan geçen yasal düzenleme parlamentonun millet meclisi kanadında da evet oyu aldı.
OTOMATİK SINIR DIŞI HANGİ SUÇLARI İÇERİYOR?
Millet meclisince kabul edilen düzenlemeye göre, mahkeme kararının kesinleşmesinin ve cezasının bitiminin ardından otomatik olarak yabancıların sınır dışı edilmesini gerektiren suçlar şu şekilde sınıflandırılıyor:
1.Cinayet, hırsızlık, tecavüz gibi ağır cürüm işleyenler
2.Haksız sosyal yardım veya sigorta ödemesi alarak devleti parasal olarak dolandıranlar.
3.Kızların, kadınların veya genç erkekleri zorla evlendirenler ve evlenmelerine aracılık edenler
4. 10 yıl içinde toplamda 2 yıl ve daha fazla hapis cezası alanlar.
Bu tip suçları işleyen yabancıları kesinleşmiş cezalarının ardından başkaca bir mahkeme kararına gerek kalmadan otomatik sınır dışı edilecekler. Sınır dışı kararlarının uygulanması kantonların finansal ve idari sorumluluğunda olacak.
HER YIL EN AZ 300 SINIR DIŞI
İsviçre’de bu yasal düzenleme henüz hayata geçmemiş olmasına karşın, her yıl en az 300 yabancının çeşitli nedenlerle sınır dışı edildiği biliniyor. Federal istatistik bürosunun rakamlarına göre, bu rakam bazı yıllar 400 kişiye kadar varabiliyor. Bu sınır dışı etmelerde ayrıca bir mahkeme kararı alınıyor.

(SS)