İSVİÇRE geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan Amerika Bileşik Devletlerinin (ABD) telefon dinleme ve casusluk faaliyetleri skandalında etkin rol almaya hazırlanıyor.
Hafta sonu İsviçre Devlet Radyosun bir açıklama yapan Dışişleri eski Bakanı Micheline Calmy-Rey, İsviçre'nin Edward Snowden'e Siyasi sığınma hakkı vermesi gerektiğini söyledi. Snowden'i çok cesur olarak niteleyen Calmy-Rey, "O, sadece vicdanın sesini dinledi" dedi.
Bu açıklamanın hemen ardından İsviçre Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Hans-Christian Ströbele'nin 31 Ekim'de, Edward Snowden ile Moskova'da gizli bir yerde buluştuğu ve konuştuğu belirtildi. Ayrıca önümüzdeki günlerde, yeşiller ve sosyal demokrat partiden üyelerin yer alacağı bir parlamento heyetinin Moskova'ya giderek Snowden'le görüşmesi planlanıyor. Bu haziran ayında ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın telefon ve internet kayıtlarını izlediği bilgisini basına sızdıran Snowden aralarında İsviçre'nin de bulunduğu 21 ülkeye sığınma talebinde bulunmuş ancak hepsi tarafından reddedilmişti. Sadece Rusya Temmuz ayı sonunda, Snowden'e bir yıllık geçici sığınma hakkı tanıdığını açıklamıştı.
İSVİÇRE: ABD'NİN SİBER CASUSLUĞU BM'DE ELE ALINMALI
ABD'nin başta Almanya olmak üzere pek çok yabancı ülke liderinin telefonlarını dinlemesi konusu BM gündemine taşınıyor. İsviçre, 21 ülke ile birlikte Siber casusluğun önlenmesine ilişkin bir karar çıkartması için BM'ye başvurdu. Bern Kanton Parlamentosu Yeşiller Grubu Milletvekili Türk kökenli Haşim Sancar, parlamentoya bir soru önergesi de verdi. Şehrin dışından Başkent Bern'de merkeze taşınan yeni ABD konsolosluk binasının normalden çok uzun süren bir yenileme geçirdiğine işaret eden Sancar, binanın İsviçre federal yönetiminin adeta 'kalbinde' yer aldığını söyledi.

SGT(AÖ/İD)