MERKEZİ Almanya'nın Essen kentinde bulunan Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı' nda (TAM) dün düzenlenen 'İstihdam Piyasasında Yüksek Öğrenimli Türk Kökenliler Almanya'yı Terk mi Ediyor' başlıklı toplantıda, akademisyenlerin iş hayatına geçişleri ele alındı.
TAM Vakfı binasında gerçekleştirilen toplantıda Akademisyenler Platformu (TD-Plattform) Başkanı Sabiha Çetinkaya, başkan vekili Levent Taşkıran, TAM Proje Sorumlusu Caner Aver, proje koordinatörü Turan Küçük, Düsseldorf Üniversitesi'nden Zeynep Demir ve çok sayıda yüksek okul mevzunu ve öğrencisi hazır bulundu.
Akademisyenler Platformu ve TAM, Bonn merkezli Otto-Bennecke Vakfı'nın işbirliği ile hazırlanan ve göçmen gençlerin okuldan iş hayatına geçişlerinde bilgilendirme sağlayan MIGOVITA Projesine destek veriyor.
Dün gerçekleştirilen toplantıda konuşmacı olarak sunumlar yapan Akademisyenler Platformu Başkanı Sabiha Çetinkaya, TAM Proje Sorumlusu Caner Aver ve Düsseldorf Üniversitesi'nden Zeynep Demir, Almanya'da Türk kökenli Akademisyenlerin İstihdam şansı ve tercihini daha önce yapılan araştırma sonuçlarıyla katılımcılara aktarıldı.
Yapılan araştırmalarda, Türk isimleriyle yapılan iş başvurularında belirgin bir şekilde dışlanmaların yaşandığı sonucu öne çıkarken, Türk kökenli akademisyenlerin iş için Türkiye'ye dönüşlerinde artış olduğu belirtildi.
TAM tarafından son yedi yıla dair yapılan araştırma sonuçlarını anlatan Caner Aver, şu bilgileri aktardı:
"2006 yılından beri iki ülke arasında yaşanan göçte, Almanya'dan Türkiye'ye gidenlerin sayısı, toplamda 37 bin daha fazla.Son yedi yılda 245 bin kişi Almanya'dan Türkiye'ye dönüyor, buna karşılıkta 207 bin kişi de, Türkiye'den Almanya'ya geliyor.Bunların arasında akedemisyenlerin sayısında da, önemli artışlar yaşanıyor.Yılda tahminen bin ile üç bin arası Türk kökenli akedemisyen, Türkiye'ye göç ediyor."

TE(SS)