İsrail'in iç güvenliğine ilişkin analizler yayınlanan sitede, Mavi Marmara saldırısının İsrail'e pahalıya mal olduğu ifade edildi. İsrail'in kaybetmesinin asıl nedeninin Türkiye'nin kendi savunma sanayisini geliştirmeye başlaması olduğuna dikkat çekilen yazıda, Altay tankının üretilmesi örnek olarak gösterildi.

İsrail Savunma Bakanlığı ve İsrail ordusunun son dönemde büyük zorluklarla yüz yüze olduğu Türkiye üzerinden yapılan bir analizle açıkça ifade edildi. İsrail'in iç güvenliğine ilişkin haberler yapan I-HLS'de (Israeli Homeland Security) yer alan makaleye göre, İsrail savunma sanayi sisteminde büyük bir kayba uğradı. Bunun nedeni olarak ise 2010'daki Mavi Marmara saldırısı ve sonrasında Türkiye'nin İsrail ile olan ilişkilerini koparması olarak gösterildi.

''İSRAİL BÜYÜK KAYBA UĞRADI''

10 Türk vatandaşının katledildiği Mavi Marmara saldırısının İsrail'e pahalıya mal olduğunun kaydedildiği makalede, Türkiye'nin bir zamanlar İsrail'in en önemli pazarlarından biri olduğu belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: "Türkiye, İsrail Endüstrisi için bir hazine gibiydi. Ancak İsrail, Mavi Marmara saldırısı ile bu devasa pazarını kaybetti. İsrail endüstrileri, büyük kayba uğradı. Mavi Marmara öncesinde Türkiye ile milyar dolarlık ticaret yapan İsrail Savunma Sistemleri bir anda çöktü."

"İsrail'in asıl sorunu Türkiye'nin kendi silahını üretmesi "

İsrail'in aslı kaybı, Mavi Marmara olayının ardından iki ülke arasındaki ilişkilerinin bitme noktasına gelmesinden değil, Türkiye'nin artık kendi silah sanayisini oluşturması ile yaşadığının vurgulandığı Arie Egozi imzalı makalede "Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinin bitme noktasına gelmesinin ardından İsrail Savunma Sanayisini bu kadar zarar etmesi, sadece ilişkiler bittiğinden ve anlaşmalar feshedildiğinden değil, Türkiye'nin kendi silah sanayisini oluşturma kararı alması ile de alakalı. Türkler bunu kararlaştırınca İsrail ciddi kayba uğradı" denildi.

"Türkiye 'Merkava'yı almayıp 'Altay' tankını üretti"

İ-HLS'de yayınlanan bir diğer makalede ise İsrail'in savunma sanayini tepe taklak eden gelişmelerden birisi de geliştirilen “Merkava" tanklarının elde kalması olarak gösterildi. "Türkiye-İsrail ilişkilerinin bir diğer kurbanı: Yeni Merkava" başlıklı makalede, İsrail'in Merkava isimli tankını ilişkilerinin bozulmasının ardından Türkiye'ye satılamadığı için kayba uğradığı ifade edildi.

Türkiye'nin İsrail'den tank almak yerine kendi tankını üretmeye başladığına vurgu yapılan makalede, motor modernizasyonunu TÜMOSAN'ın yaptığı Milli üretimimiz olan Altay tanklarına değinildi. Altay projesine ilişkin detayların aktarıldığı makalede, tankın tasarım, geliştirme, prototip imalatı, test ve sertifikalama aşamalarının tamamlanması için 500 milyon dolar mali kaynak ayrıldığı kaydedildi