RESKİ ziyarete için Türkiye’de bulunan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un Anıtkabir’i ziyaretinde özel deftere yazdıkları İspanyol basınında en çok tartışılan konu oldu.
Başbakan Rajoy, Atatürk’e olan hayranlığını dile getirerek Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün çağdaşlaşma ve bütünlüğü için verdiği savaşı İspanya’nın referans aldığını yazdı. Bu cümleler Katalan ve Bask ayrımcılığı ile karşı karşıya kalan ispanya için anlamlı bulundu. Türkiye’den bağımsızlık isteyen İspanya'daki özerk Katalonya bölgesinin lideri Artur Mas’a da cevap veren Mariano Rajoy diyalog çağrısında bulunda ancak İspanya’nın bütünlüğünden asla taviz vermeyeceğini yeniledi. 
Başbakan Mariano’yu izleyen İspanyol basın mensupları iki başbakanın düzenlediği ortak basın toplantısında ortaya çıkan gerginliğe anlam veremedi. Ülkenin önde gelen gazetelerinden El Pais, "Yolsuzluklarla ilgili iki başbakana iki soru, biri soğuk diğeri ise buz kesiciydi" başlıklı haberinde "İspanyol heyetini Türkiye’de çıkan yolsuzluk skandalları, gösterilerin bastırılış şekli ve en son internetin yasaklanması ile gerginleşen ortamın bu kadar ileriye gidişini hesaplamamıştı" yorumunda bulundu.
Gazete, iki başbakanın da yolsuzluklarla suçlandığı bir ortamda sorulan sorulara vermiş olduğu soğuk cevapların salonun biranda buz kesilmesine yol açtığını yazdı. Gazete ayrıca, Türk gazetecinin İspanyol ve Türk başbakana yolsuzluklarla ilgili ortak soru sorarak iki başbakanın da durumunu ortaya koyduğunu belirtti.

MÇ(AÖ/İD)
MÇ(AÖ/İD)