İSPANYA'nın kuzeybatısındeki Burgos kentinde yol genişletme çalışmalarını protesto eden halkın başlattığı gösteriler ülke geneline yayılarak hükümet karşıtı eylemlere dönüşmeye başladı.
Başkent Madrid’de gece toplanan binlerce kişi hükümeti yolsuzluk yapmakla suçlayarak parti merkezine yürümeye başladı. Polis, göstericilerin yürüyüşüne engel olabilmek için sokaklara barikatlar kurdu. Bariyerleri aşmak isteyen göstericiler ile güvenlik güçleri arasında kısa sürelide olsa şiddetli çatışmalar yaşandı. Polis, kızgın göstericileri durduramayınca onlara karşı plastik mermi kullanmak zorunda kaldı.
Başkent Madrid’i savaş alanına çeviren eylemciler 'Burgos yalnız değilsin', 'Gözaltına alınanlara özgürlük', 'Hükümet istifa', 'Diren Burgos' sloganları atarak kentin en ünlü meydanı Puerta del Sol’da bulunan bazı işyerleri ve çöp konteynerleri ateşe verdi. Çatışmalarda 5'i polis. 10 kişi yaralandı, 11 kişi de gözaltına alındı. İspanya İçişleri Bakanlığı bir süre önce yürürlüğe koyduğu 'Gösterilerde devlet malına zarar verenlere karşı 3 bin euro para cezası kesilecek' yasasını gözaltına alınan göstericilere karşı kullanacağını duyurdu.
İspanya’nın Burgos kentinde geçtiğimiz Cumartesi günü başlayan ve 'Gezi Parkı' benzeri olaylara sahne olan gösterilerde halk, belediyenin, kentin merkezinde bulunan Vitoria Caddesi’nindeki park alanlarını ortadan kaldıran ve 4 şeritlik yolu 2 şeride indirerek bölgede lüks mağazalar açma projesine karşı çıkıyor. Burgos Belediye Başkanı Javier Lacalle, gösterilerin 5'inci gününde projeyi askıya aldık açıklamasıına rağmen eylemciler "Askı değil, iptal istiyoruz" gerekçesi ile bölgeden ayrılmamakla direniyor.

MÇ(AÖ/İD)