İSPANYA'da milyarlık Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) ihalesi sevinç yarattı. SEDEF Gemi İnşaatı A.Ş.'nin kazandığı 3 milyar dolarlık dev projenin İspanyol Navantia şirketi ile ortak gerçekleştirileceği belirtildi. Projenin beklenenden daha çabuk açıklanması, İspanyolları şaşkına uğrattı.
İspanyol basınının, 'Ekonomide nihayet güzel bir haber' başlıkları ile verdiği haberde krizde zor günler yaşayan firmanın bu ihale ile canlanabileceğine dikkat çekildi. İspanya'nın en büyük çıkartma gemisi olarak bilinen ve kralın adını taşıyan 'Juan Carlos I' ile aynı özellikleri taşıyacak Türk çıkartma gemisinin inşasına önümüzdeki günlerde başlanacağı duyuruldu. İspanyol medyası Navantia şirketinin 2007 yılında Avustralya Deniz Kuvvetlerine yaptığı aynı tür gemiden bu yana böylesine büyük bir projeyi ilk defa aldığına işaret etti.
Gazeteler, Türk donanmasının önümüzdeki günlerde de dört savaş gemisi için ihale açacağını hatırlatarak SEDEF A.Ş. Navantia ortaklığının bu alanda da devam edebileceğine vurgu yaptı. İspanyol Navantia şirketinin Türk Havuzlu Çıkartma Gemisi (LPD) için özellikle teknoloji ve dizayn transferi sağlaması yanı sıra ayrıca geminin tribün motorlarının da İspanya'da yapılacağı belirtildi. 22 Haziran 2005 tarihinde ihaleye çıkartılan Havuzlu Çıkarma Gemisi Projesi için DESAN Deniz İnşaat Sanayi A.Ş., Koç Grubu'ndan RMK Marine Gemi Yapım Sanayi A.Ş. ve SEDEF Gemi İnşaatı A.Ş. katılmıştı.
  MÇ(GE/İD)