KATALONYA’nın İspanya’dan bağımsızlığını savunan kişilerin sayısında büyük bir düşüş görülmeye başlandı.
İspanya'da bağımsızlığın sembol isimlerinden kabul edilen ünlü Katalan politikacı Jordi Puyol’un adının yolsuzluk ve rüşvet olaylarına karışması bağımsızlığı savunanlarda şok etkisi yapmaya devam ediyor. Katalonya’nın bağımsızlık günü olarak ilan edilen 11 Eylül tarihi için kutlamalara şu ana kadar sadece 150 bin kişinin destek vereceği duyuruldu. Geçen yıl düzenlenen Diada Günü'nde 1.5 milyon kişi sokaklara dökülmüş oluşturulan 400 kilometrelik insan zinciri ile bağımsızlığı savunanlar tam anlamı ile gövde gösterisi yapmıştı.
Katalonya Ulusal Meclis başkanı Carme Forcadell, bağımsızlık taraftarlarında büyük bir azalma olduğunu kabul ederek kutlamalar için halktan destek istedi. Katalanların tarihi ismi politikacı Jordi Puyol’un parasını ülkesine vergi vermemek için yurtdışına kaçırması kararının halkta büyük bir hayal kırıklığı yarattığını itiraf eden Forcadell, "İnsanlar geçen yıl Katalonya’nın ispanya’dan ayrılmasını yüzdeyüz destek veriyordu ancak şimdi bu destek malesef çok azaldı" dedi.
Katalonya Ulusal Meclis başkanı Carme Forcadell, rüşvetin bağımsızlığın önüne geçtiğini de hatırlatarak, halkın öncelikli olarak rüşvetsiz bir bağımsız Katalonya devleti istediğini söyledi. Katalonya’nın İspanya’dan bağımsızlığını savunan CDC (Convergencia Democratica de Catalunya) ve CiU (Convergencia y Union) Partisi’nin kurucusu Jordi Puyol, özerk Yönetiminde 23 yıl başkanlık yapmış ve 34 yıl süresince de vergi kaçırıp ihalelerden yüzde 3 komisyon aldığı açıklanmıştı.