DÜNYANIN önde gelen denim kumaşı üreticilerinden İSKO Dokuma İşletmeleri Pazarlama Müdürü Marco Lucietti, Avrupa’yı pençesine alan ekonomik krizin İtalya’daki denim pazarını da etkilediğini söyledi. Lucietti, "Bu kriz, dünya Premium denim pazarının 3’te 1’ini elinde tutan Türk markası İSKO’yu etkilemedi. Aksine daha da yükselişe geçtik” dedi.
Sanko Holding’e bağlı İSKO, 70’i aşkın ülkeye denim (kot kumaşı) ihraç ederken, 35 ülkede temsilciliğe sahip bulunuyor. İnegöl’deki dokuma işletmeleri tekstil fabrikasında yılda 200 milyon metre denim kumaşı üreten İSKO bunları, belli başlı tüm tanınmış kot giysi üreticileri ile Prada, Armani, Versace, Hugo Boss, Diesel, Geox, Tom Taiolor, Dondup ve Jeckerson gibi dünya devlerine satıyor. İSKO’nun, modanın önde gelen ülkelerinden ve 'Kilit' ülke olarak gördüğü İtalya’da bir tekstil araştırma ve uygulama birimi olan ‘İskoteca’ ile tasarım ve tasarım araştırmaları üzerine çalışılan ‘Creative Room’ adlı iki merkezi bulunuyor. 
İSKO, kısa süre önce Milano’da, tekstil ve moda sektörünün uzmanlarını buluşturan, The denim sapiens-from rigid to future species temalı bir etkinliğe imza attı. Moda Kütüphanesi’nde (Biblioteca della Moda) yoğun ilgi gören gecede, denim kumaşının 60’lı yıllardan bu yana geçirdiği devrimi ortaya koyan modeller sergilenirken, ‘rahat, güzel ve akıllı’ olarak tanımlanan, gelecek için araştırılan mükemmel denim modellerine de atıfta bulunuldu. Castelfranco Veneto’daki Creative Room tarafından tasarlanan İSKO PJ Soft, İSKO XMen’s ve İSKO Reform gibi bu ünlü markanın son teknolojiyle ürettiği ürünleri de gecede beğeniye sunulurken, geçmişin esintilerinden kopmadan, geleceğin kotlarının nasıl yaratılabileceği de ortaya kondu.
İSKO Pazarlama Müdürü Marco Lucietti ve İSKO Creative Room Baş Tasarımcısı Massimo Munari, denim dünyasında yaşanan gelişmelere ilişkin Milano’da Doğan Haber Ajansı’na açıklamada bulundu.
KRİZ DÖNEMİNDE DAHA YARATICI OLMALISINIZ
Massimo Munari, sürdürülebilir, yenilikçi elyaf üreticisi Avusturyalı Lenzing firması ile işbirliği içinde, 2015 İlkbahar-Yaz koleksiyonu için hazırlanan bu 3 yeni ürün hakkında, "Denim sektörünü de etkileyen ekonomik kriz dönemlerinde daha yaratıcı olmak zorundayız. İnsanları bir ürünle ilgilenmeye zorlamalısınız. Ucuz, aşık olunacak ve aynı zamanda uygun fiyatlı olmalılar" dedi.
Munari, dikkat çeken yeni tasarımlarının özelliklerini ise, “PJ Soft, kusursuz bir görünüm ve tam konforu garanti eden, ‘vintage’ esintili, kadın hatlarını vurgulayan elastik yapısıyla dikkat çekiyor. İsko XMen’s, erkek giyimine mükemmellik getiren bir ultra elastikiyet teknolojisiyle tasarlandı. Bu, otantik bir görünüş sunan, dar kesim, 1970’li yılları anımsatan, kadın vücudu için adapte edilmiş ancak erkekler için tasarlanmış bir ürün. İsko Reform ise, kararlı bir görünüş sunan, mükemmel streç teknolojisiyle vücut hatlarını hakkıyla değerlendirebilen bir diğer ürün” diye sıraladı.
ERKEKLER DE STREÇ DENİMİ SEVDİ
Denimin, spor giyimin her zaman temel malzemesi olduğunu, ancak zamanımızda ünlü markaların tasarımcılarının portfolyısunda da kendine yer bulduğunu anımsatan Munari şöyle konuştu:
"Denim giysiler, zaman içerisinde organik pamuktan üretilerek, ileri teknoloji ve araştırma-geliştirme ile kumaşa çift yönlü elastikiyet, dayanıklılık, vücudun şeklini alma gibi performans özellikleri kazandırılarak daima gündemde kalan ürünler oldu. Ayrıca sadeliği, demokratlığı ve kendine has çekiciliğiyle 1960’lı yıllardan bu yana hep kült oldu ve sonra büyük bir değişimden geçti. Yıkanmasından tutun da teknolojisine kadar her şey değişti. Giyim tarzını bütünüyle farklı kılan streçten başlayalım; bugün bu streç denim giyim tarzı epey tuttu ve her geçen gün buna olan ilgi daha da artıyor. Erkekte de bu geçerli. İsko XMen’s serisi bunun örneği. Çok orijinal bir görünümü var, aynı zamanda çok da rahat. Yani sert bir streç olmaktan tamamen uzak."
PREMİUM DENİM’DE 3’TE 1 PAY
Marco Lucietti ise, İSKO’nun 25 yıldan beri büyüyen bir şirket olduğuna değinerek, “Bu yıl satışta rekora koşuyoruz. Güçlükle bu pozisyona, denim dünyasında bu pazar payına ulaştık. Bugün, dünyadaki Premium denimin 3’te 1’i İSKO fabrikalarından çıkıyor. İtalyan Premium pazarında ise yüzde 35 paya sahibiz. İtalyan denim pazarında 3 yılda büyük satış düşüşü yaşanırken, İSKO aksine bu ülkede yükselişe geçti. Bu, aynı zamanda bizim için büyük bir sorumluluk” diye konuştu.
DENİM KUMAŞINA PERFORMANS KAZANDIRMA
Denim dünyasındaki yeniliklere, sosyal değişiklikler ve tüketici ihtiyaçlarının yeniden yorumlanmasıyla karar verildiğini anlatan Lucetti, başarılarının nedenini, “Son tasarımlarımızdan da anlaşılacağı üzere modanın, tüketiciye fonksiyonel fayda sağlamasına, denim kumaşına her daim performans kazandırmaya çalışıyoruz. Denim dünyasını da etkileyen ekonomik krizden İSKO hiç etkilenmediyse bu, daima tüketicinin ihtiyacını yorumlamayı bilmek ve yenilik arayışına önem vermemizden kaynaklıdır” diye sözlerini sürdürdü.
Tüm İsko fabrikalarının yenilenebilir enerji sistemine sahip olduğunu da dile getiren Lucetti, doğaya saygılı sistemlerle sürdürülebilir denim kumaşları üretme konusunda dikkatli olduklarını vurgulayarak, "Yıkama için kullandığımız suyun bile yüzde 90’ı geri dönüştürülebilir" dedi.