IRAK'ta Musul'u kontrol altına aldıktan sonra diğer yerleşim birimlerine saldırılarını sürdüren IŞİD örgütü, Erbil'e 50 kilometre mesafedeki Mahmur İlçesi'ni ele geçirdi. Peşmergelen ile IŞİD'liler arasında Musul-Erbil arasındaki Kelek bölgesinde yakın yerleşim birimlerinde de çatışmaların çıktığı belirtildi. Duhok-Erbil yolu öğleden sonra güvenlik gerekçesiyle kapatılırken, öğlen saatlerinde Erbil'den çok sayıda tank Musul bölgesine silahlı peşmergeler ile sevkedildi. Dün gece IŞİD'in eline geçmeden tahliye edilen ve geceyi Erbil'de parkta geçiren Mahmur Kamp sakinleri ise bugün Ranya bölgesine doğru yola çıktılar.
Musul'u aldıktan sonra kendisine karşı sadece savunma pozisyonunda olan Irak Kürdistan yönetiminin denetiminde olan yerlere de saldıran IŞİD ile Peşmerge ve PKK ile arasında çatışmalar sürüyor.Dün gece Erbil'e 50 kilometre uzaklıkta bulunan Mahmur İlçesi ve Mahmur kampının çevresindeki köylere saldıran IŞİD üyeleri ile peşmergeler arasında şiddetli çatışma çıktı.
MAHMUR KAMPI BOŞALTILDI
Çatışmalar nedeniyle IŞİD'in kullandığı ağır silahların menziline giren Mahmur İlçesi ile burada Türkiye'den göç edenlerin yaşadığı Mahmur Kampı dün gece tahliye edildi. Kamptan tahliye edilenlerin bir kısmı Kandil'e götürüldü bir kısmı ise Erbil'de yakınları yanına ve Sami Abdurahman Parkı'na yerleştirildi.
HDP'Lİ VEKİL ZİYARET ETTİ
Erbil'de Sami Abdurahman Parkı'nda kalan Mahmur Kampı sakinleri bugün yeniden araçlarla yollara düştü ve KCK'nın onlar için belirlediği Ranya İlçesi'ne doğru yola çıktı. Kamp sakinlerini Erbil'de ziyaret eden HDP Kars milletvekili Halil Aksoy, IŞİD'in kullandığı ağır silahların menzili nedeniyle Mahmur'un boşaltıldığını ve sakinlerinin Ranya'ya taşınacağını belirterek, "Irak'ta bu IŞİD belasından kurtulmak için özellikle Kürt siyasi partilerin birlik olan savunma güçlerini birleştirmeleri gerkiyor. Tek savunma merkezi ile savunma gücü kontrol edilirse IŞİD Irak Kürdistan'ından bertaraf edilir" dedi.
KÜRT YÖNETİMİ MUSUL TARAFINA TARKLARI SEVK ETTİ
IŞİD'in Kürt bölgelerine saldırması üzerine bölge insanı arasında bir korku ve panik havası yaşanırken, Kürt yönetimi buğun öğlen saatlerinde çok sayıda tankı TIR'lar ile Musul bölgesine sevk etti. Tanklara çok sayıda silahlı peşmerge de eşlik etti. Musul ve Erbil arasında bulunan Kelek kasabasının Musul tarafından kalan bölgesinde de çatışma çıktığı ve buranın top menziline girmesi nedeniyle buradaki vatandaşların köylerini terk ettikleri görüldü. Çok sayıda kişi araçları ile Erbil'e gelirken, zaman zaman yoğunluktan dolayı Kelek yolunda trafik aksadı. Öğlen saatlerinde ise Musul dışında geçen ve Duhok'a kadar giden Erbil-Duhok yolunun güvenlik gerekçesiyle kapatıldığı belirtildi.
SINIR KAPISINDA KÜRTLERE TÜRKİYE'YE GEÇİŞ YASAĞI
Irak'ta IŞİD'in saldırılarının yolaçtığı korku nedeniyle tehlike altında bulunan bölgedeki vatandaşlarının ülkeyi terk etmesini istemeyen Kürt yönetiminin, Habur Sınır Kapısı'nın kapısının karşısında bulunan İbrahim Halil Sınır Kapısı'ndan vatandaşlarının Türkiye'ye gidişlerine izin vermediği belirtildi. Yabancı ve Türkiye pasaportu taşıyanların ise sınırı geçtikleri öğrenildi. İbrahim Halil Sınır Kapısı yetkilileri ise, haberi doğrulamayarak, sadece Türkiye'ye kaçmak isteyen ancak pasaportları olmayanları bırakmadıklarını söylediler.

FOTOĞRAFLI