Gonca YAĞCI/ LONDRA,(İngiltere),() - OBAMA hükümeti, terörle mücadele stratejisi kapsamında IŞİD'e karşı daha sert bir askeri harekât için Kongre'den izin almaya hazırlanıyor.
Amerika'da yayınlanan Washington Post gazetesi, Obama hükümetinin IŞİD'e karşı kapsamlı bir askeri operasyon için Kongre'den izin almayı düşündüğünü yazdı. Gazete adı açıklanmayan bir uzman yetkiliye dayanarak verdiği haberinde, kongreden çıkabilecek söz konusu onayın Irak ve Suriye'de IŞİD'a karşı sınırsız güç kullanmak için yasal yetki vereceğini belirtti.
Haberde, ABD ordusunun IŞID'a yönelik yeni mücadele çerçevesinde Irak ve Suriye'de operasyon düzenleyebileceğine dikkat çekilirken Suudi Arabistan Ürdün ve Türkiye'nin Irak'taki Sünni vatandaşlarının IŞİD'e destek vermemeleri konusunda ikna edilebileceği ifade edildi. Kongre son olarak 2001 yılında El Kaide, 2002 yılında da Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak'a karşı askeri yetkiye onay vermişti.
Gazeteye bilgi veren yetkili, Amerikan vatandaşlarını korumak gerektiği takdirde anında hava saldırısı veya diğer bir müdahale yapmaktan çekinmeyeceklerini de söyledi. Yetkili, gazeteye "tabiki onları bulmaya çalışıyoruz. Ancak bireylere yönelik hedef alıp almamamız gerektiği konusnda bir karar henüz vermedik" diye konuştu.
Diğer yandan Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Benjamin Rhoder geçtiğimiz cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, "eğer Amerikalıların peşinden gelirseniz, biz de sizin arkanızdan geliriz" ifadelerini kullanmıştı.
Haberde ayrıca herhangi bir askeri harekat operasyonunu "yapılabilir ve istenebilir" olarak görülmesi gerektiği ve bu yasanın 2001 yılında El Kaide'ye karşı yürütülen "Askeri Güçlerin Kullanım Yetkisi" yasası kapsamında olabileceği vurgulandı.