IŞİD Ürdünlü pilotu yakarak öldürdü

IŞİD'in Twitter hesapları üzerinden paylaştığı görüntülerle, elinde rehine bulunan Ürdünlü pilot Muaz Kasasbe'nin yakılarak öldürüldüğünü açıkladı.

Ürdün ordusu da pilotun öldürüldüğünü ailesine haber verdi.

IŞİD'e karşı koalisyonun düzenlediği hava saldırıları sırasında Ürdün Hava Kuvvetlerine ait F-16 savaş uçağı Suriye'nin Rakka kentinde düşmüştü. Pilot Aralık ayından beri IŞİD'in elindeydi.

Ürdün takası kabul etmişti
Ürdün Medya ve İletişim Bakanı Muhammed Mumani daha önce, “IŞİD’in Sacide Rişavi’nin serbest bırakılması yönündeki talebini kabul ettiğimizi ve buna hazır olduğumuzu açıklamıştık ancak şu ana kadar  pilot Muaz Kesasibe’nin hayatta olduğuna dair bir kanıt elimizde yok. Bununla ilgili garanti istiyoruz” dedi.

IŞİD, Ürdün'de hapiste tutulan Sacide Rişavi’nin Ürdünlü pilot Muaz Kesasibe karşılığında serbest bırakılması için verdiği süreyi akşam saatlerine kadar uzatmıştı.

ÜRDÜN'DEN SERT TEPKİ

Ürdün Medyadan Sorumlu Devlet Bakanlığından, IŞİD'in, Ürdünlü pilot  Muaz el-Kesasibe'yi öldürmesinin ardından, arasında örgütün pilot karşılığında  salıverilmesini istediği Sacide el-Rıvaşi ile "Ebu Huzeyfe" lakaplı Ziyad  Kerbuli'nin de bulunduğu Ürdün hapisanelerindeki üst düzey IŞİD mensuplarının  idam edileceği bildirildi.

"İstihbarat birimleri videonun orijinalliğini doğrulamaya  çalışıyor"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü  Bernadette Meehan, terör örgütü IŞİD'in, alıkoyduğu Ürdünlü pilot Muaz  el-Kesasibe'yi yakarak öldürdüğünü gösterdiği ileri sürülen fotoğraf ve video  kayıtlarının gerçekliğinin istihbarat birimleri tarafından araştırıldığını  bildirdi.

    Sözcü Bernadette Meehan, yaptığı yazılı açıklamada, Ürdünlü pilot  Kesasibe'nin IŞİD tarafından öldürüldüğünü gösteren videolardan haberdar  olduklarını belirterek, şunları kaydetti:
    "İstihbarat birimleri videonun orijinalliğini doğrulamaya çalışıyor.  ABD, IŞİD'in eylemlerini güçlü şekilde kınıyor ve IŞİD tarafından esir tutulan  herkesin bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz. Ürdün hükümeti  ve halkıyla dayanışma içerisinde bulunuyoruz."

    İnternette yayınlanan ve IŞİD'e ait olduğu belirtilen görüntülerde,  geçen yıl Aralık ayından bu yana örgütün elinde bulunan pilot Kesasibe olduğu öne  sürülen kişi, maskeli ve silahlı kişiler tarafından etrafı sarılmış şekilde yer  aldı. Kayıtlarda maskeli kişilerin daha sonra söz konusu şahsı, demir kafesin  içine koyarak ateşe verdiği görüldü.

 

Dışişleri Bakanlığı Ürdünlü pilotun öldürülmesini kınadı
DIŞİŞLERİ Bakanlığı, IŞİD tarafından öldürülen Ürdünlü Pilot Üsteğmen Muaz Kasasbeh ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 'Hiç bir insani değerle bağdaşmayan bu canice eylemi nefretle kınıyor, Kasasbeh ailesine, kardeş Ürdün Krallığı'na ve Ürdün halkına başsağlığı ve sabır diliyoruz' denildi.
Dışişleri Bakanlığı tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şöyle: 'Ürdünlü Pilot Üsteğmen Muaz Kasasbeh'in terör örgütü DEAŞ tarafından katledildiği büyük bir üzüntüyle öğrenilmiştir.  Hiç bir insani değerle bağdaşmayan bu canice eylemi nefretle kınıyor, Kasasbeh ailesine, kardeş Ürdün Krallığı'na ve Ürdün halkına başsağlığı ve sabır diliyoruz.  Terörizmle mücadelede Ürdün ve uluslararası toplumla tam dayanışma içinde olduğumuzu vurguluyoruz.'  

 

ABD Başkanı Obama:  "Video orijinalse bu örgütün ahlaksızlık  ve barbarlığının diğer bir göstergesidir"
ABD Başkanı Barack Obama, terör örgütü IŞİD'in,  alıkoyduğu Ürdünlü pilot Muaz el-Kesasibe'yi yakarak öldürdüğünü gösterdiği ileri  sürülen video kayıtlarına ilişkin, "Bu IŞİD'in ahlaksızlık ve barbarlığının diğer  bir göstergesidir" dedi.

    Obama, sağlık reformuna ilişkin Beyaz Saray'da yaptığı toplantı  öncesinde gazetecilerin söz konusu video kayıtlarına ilişkin sorusunu yanıtladı.  Yayımlanan videodan haberdar edildiğini belirten Obama, "Detayları, teyit  durumunu bilmiyorum ama bu video orijinalse bu örgütün ahlaksızlık ve  barbarlığının diğer bir göstergesidir. Bu, onların zayıflatılması ve nihayetinde  yenilgiye uğratılmasını sağlamaya yönelik uluslararası bir koalisyonun ihtiyatını  ve azmini iki misline çıkartacaktır" ifadesini kullandı.

    Aynı zamanda videonun, örgütün ideolojisinin çöktüğünün belirtisi  olduğunu dile getiren Obama, IŞİD'in sadece "ölüm ve yıkımla" ilgilendiğine vurgu  yaptı.

    Obama, konuya ilişkin daha sonra yaptığı yazılı açıklamada da Ürdün  halkına taziyelerini ileterek şunları belirtti:
    "Amerikan halkı adına, en derin taziyelerimi pilot Kesasibe'nin  ailesine ve sevdiklerine, Ürdün Silahlı Kuvvetlerinin cesur erkek ve kadınlarına,  Ürdün Kralı Abdullah'a ve halkına iletiyorum."
    Obama, Kesasibe'nin sonsuza dek Ürdün'ün cesurluğunu simgeleyecek bir  kişi olacağını kaydetti.

    "IŞİD'in çarpık ideolojisinin diğer örneği"
    ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Lloyd  Austin de yaptığı yazılı açıklamada, IŞİD'in Ürdünlü pilot Kesasibe'yi  öldürmesini şiddetle kınadı. Ürdün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mashal al-Zaben  ile görüştüğünü bildiren Austin, açıklamasında, "Bu haince eylem, IŞİD'in veya  DEAŞ'ın vahşiliğinin ve çarpık ideolojisinin diğer bir örneğidir" cümlesine yer  verdi.

    "Obama, Amerikan vatandaşlarını kurtarmak için askeri kaynaklarını  kullanmaya istekli"
    Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde yaptığı  açıklamada, Ürdünlülerin IŞİD ile mücadele için oluşturulan çok uluslu  koalisyonun "cesur üyesi" olduğunu söyledi. Dualarının pilotun ailesi ve Ürdün  halkıyla olduğunu ifade eden Earnest, "Suriye'de IŞİD hedeflerine yönelik hava  saldırılarında kendi hayatlarını riske atan Ürdünlü askeri pilotlar var. Onlar  bunu Amerikalı askeri pilotlarla yan yana yapıyor ve bu, Ürdünlülerin  (koalisyona) yaptığı büyük katkının belirtisidir" diye konuştu.

    Earnest, videonun orijinal olmasının bile ABD'nin IŞİD'in elindeki  Amerikalı esirleri kurtarma misyonunu etkilemeyeceğini veya değiştirmeyeceğini  bildirdi. Başkan Obama'nın, IŞİD'in tuttuğu Amerikan vatandaşlarının serbest  bırakılmasını sağlamak için diplomatik, istihbarat ve hatta askeri kaynaklarını  kullanmaya istekli olduğunu kaydetti.