DANİMARKA’da Salı günü yapılan yerel seçimlerde 100 Türk çeşitli siyasi parti ve bölgeden adaylığını koydu. İlk belirlemelere göre 11 Türk adayın bulunduğu İshoj şehrinde 5 Türk belediye meclisine girmeyi başardı. Böylece İshoj şehri en çok Türk yerel politikacıyı çıkaran ilk şehir olma özelliğini kazandı.
İshoj şehrinde halen belediye Başkan Yardımcısı olan Seyit Ahmet Özkan, Bayram Yüksel, Şengül Deniz, Erkan Yapıcı Sosyal Demokrat Partiden, Bilal İnekçi de Sosyalist Halk Parti’den belediye meclisine seçilme başarısını gösterdi. Şahsi oyların sayımı devam ettiği için 100 adaydan kaçının kazandığı henüz belli olmayan seçimde, İktidardaki Sosyal Demokrat Parti 15 belediye başkanlığını muhalefetteki Liberal Partiye kaptırdı. Liberal Parti ise sadece bir belediye başkanlığını Sosyal Demokrat Partiye kaptırdı. Aşırı sağ Danimarka Halk Partisi ise tarihinde ilk kez Arhus ve Kopenhag şehirlerinde, iki belediye başkanlığı aldı.
İshoj şehrinde 2 bin 100 şahsi oy alan belediye başkanından sonra en çok şahsi oyu alan Seyit Ahmet Özkan, şöyle dedi:
"383 şahsi oy alarak başkandan sonra en çok şahsi oy alan kişi oldum. Demek ki seçmenler benim bugüne kadar yapmış olduğum çalışmalardan memnun kalmışlar. Bundan böyle de İshoj halkı arasında ayrım yapmadan çalışmalarıma devam edeceğim. En büyük amacım vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek ve iyi bir refah düzeninde yaşamalarına katkıda bulunmak."
İshoj belediye başkanı Ole Björstrop da Seyit Ahmet Özkan ve Erkan Yapıcı’yı erken saatlerde belediye binasında karşılayarak kutladı. Björstrop “meclise seçilen arkadaşları hoş geldiniz diyorum. Biz uluslararası bir belediyeyiz. 5 Türk asıllının meclise girmesi çok sevindirici”dedi. Seçilen Türkler Danimarkalılar tarafından da görüldükleri yerde kucaklanarak kutlandı.
İKTİDARA SEÇİM TOKADI
Ülke çapında seçim sonuçlarına göre iktidardaki sosyal demokratlar yüzde 1.1 oy kaybı ile yüzde 29.5 oy alırken, Muhalefetteki Liberal Parti yüzde 1.8 oy artışı ile yüzde 26.6 oy aldı. Seçimlerde en kazançlı parti oylarını yüzde 4.5 arttırarak toplam 6,9 oy alan birlik listesi oldu. Aşırı Sağ Danimarka Halk Partisi de oylarını yüzde 2 arttırarak yüzde 10.1 oy oranına ulaştı. Seçimlerde en büyük yenilgiyi alan parti ise yüzde 8.8 oy kaybı sadece 5.6 oy alabilen iktidar ortağı Sosyalist Halk Parti oldu. Diğer iktidar ortağı Radikal Parti yüzde 1.1 oy artışı ile 4.8 oy alabildi. Muhafazakar Parti 2.4 oy kaybı ile 8.6 oy alırken, Liberal Müttefik Parti yüzde 2.6 oy artışı ile yüzde 2.9 oy aldı. Buna göre iktidardaki sol partiler toplamda oyların yüzde 40.6’sını alırken muhalefetteki sağ partiler yüzde 48.2’ sini aldı. Diğerler listelerin toplam oy oranı ise yüzde 5.0 oldu.

ÜT(AÖ/İD)