KOSOVA’nın başkenti Priştine’de Ferzovik Boru Fabrikası’nın eski işçileri Kosova Başbakanlık binası önünde eyleme başladı.
Ocak 2002 tarihinde Kosova Anayasa Mahkemesi tarafından Ferzovik boru fabrikasının satılması nedeniyle, fabrika çalışanlarına 25 milyon Euro ödenmesine dair karar verilmişti. Kosova Hükümeti de 17 Aralık 2010 tarihinde Anayasa Mahkemesi’nin kararını yerine getirmek için gerekli çalışmaları yapacağını belirtmişti. Ancak bu karar uygulanmadı ve Ferizovik’in eski boru fabrikasının 900 işçisi adına 46 işçi, Kosova Hükümeti binası önüne çadır kurarak eyleme başladı.
Grev kurulu başkanı Ali Şabani Hükümetin, bu işçilerin sorunlarıyla ilgilenmediğini savundu. Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına saygı göstermelerini talep eden Ali Şabani, şöyle dedi:
"Yaptığımız 119 protestodan sonra da Anayasa Mahkemesi’nin garanti ettiği taleplerimizin gerçekleşmesi için 12 yıldır Priştine ile Ferizovik arasında gidip geliyoruz."
Şabani, taleplerinin 21 Mart tarihine kadar kabul edilmemesi durumunda ilk önce açlık grevine başlayacaklarını bu da sonuç vermezse eylemlerin radikalleştirecekleri uyarısında bulundu.
Başbakanlık binası önünde kurulan çadırda grev yapan 46 işçiye vatandaşlar yiyecek ve içecek götürerek destek oluyor.

TK(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)