BARIŞ süreci başlamadan önce İngiltere'yi ve İrlanda'yı kana bulayan terörist örgüt İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) lideri, şimdi IRA'nın politik Kanadı Sinn Fein'in lideri Gerry Adams 1972 yılında bir dul kadının öldürülmesiyle ilgili olarak tutuklandı. 42 yıl önceki cinayeti soruşturması sonucu 65 yaşındaki Gerry Adams'ın tutuklanmasını gazetelerinin çoğu birinci sayfadan verdi.
Bugünkü Daily Mail, birinci sayfadan 'Gerry Adams dul kadının cinayetinden tutuklandı' manşetini kullandığı haberinde terörist geçmişiyle sürekli gündeme gelen Sinn Fein liderinin 10 çocuk annesi Jean McConville'in ölümünü soruşturan dedektifler tarafından gözaltına alındığına dikkat çekti. Jean McConville'in 1972 yılı Aralık ayında IRA tarafından Belfast'taki evinden 12 IRA teröristi tarafından kaçırılırken başından vurulduktan sonra Serbest İrlanda'da bir plajda gömülmüştü. Tanıklar, dul kadının IRA tarafından vurulan bir İngiliz askerinin yardımına gittiği için vurulduğunu iddia etti.
Daiy Mail, Gerry Adams'ın tutuklanmasının 16 cinayet ve insan kaçırma eyleminin şüphelileri ile yapılan mülakatların içinde bulunduğu arşiv teyplerinin serbest bırakıldığı bir döneme rastladığına dikkat çekti. Gerry Adams'ın tutuklanması polis ve Sinn Fein tarafından teyit edildi. Bir bildiri yayınlayan Gerry Adams cinayetle bir ilgisi olmadığını söylerken "Ben kendimi IRA'dan hiç ayrı tutmadım ve hiçbir zaman ayrı olmayacağım. Bayan McConville'in kaçırılması, öldürülmesiyle hiçbir ilgim yok ve masumum" dedi.
McConville'in öldürüldüğü 1972 yılında Gerry Adams'ın IRA'nın üyesi olduğundan tutuklandığı kaydedildi. Sinn Fein lideri daha sonra 1973 ve 1976 yıllarında tekrar tutuklandı, 1983 yılında Sinn Fein'in başkanı seçildi.
 

FZ(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)