İRAN’da Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Rıza Fereci Dana, meclis tarafından görevinden alındı. Fereci Dana’nın görevden alınmasıyla geçen yılın Ağustos ayında göreve başlayan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani kabinesinde ilk kez bir bakan meclis tarafından görevden alınmış oldu.
Parlamentodaki 51 milletvekilinin hakkında gensoru önergesi verdiği Bakan Fereci Dana, meclisteki bugünkü açık oturumda 145 milletvekilinin oyu ile görevinden azledildi. 290 sandalyeli mecliste, 270 parlamenterin oy kullandığı oturumda, 110 milletvekili Fereci Dana’nın azledilmesine karşı oy kullanırken 15 milletvekili çekimser kaldı. Muhalif milletvekilleri, Bakan Fereci Dana’yı üniversite ortamını siyasileştirmek, rejime uygun görülmeyen bazı isimleri bakanlıkta görevlendirmek, disiplin cezası aldıkları için üniversitelerden uzaklaştırılan öğrencilerin tekrar üniversitelere dönüşünü sağlamak ve bazı öğrencilere usulsüz burs sağlamak ile suçluyordu.
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Erdebil Eyaleti gezisine çıktığı için oturuma katılmadı. Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ve diğer birçok kabine üyesi ve bakan Fereci Dana'ya destek vermek için mecliste hazır bulundu.
TARTIŞMALI İSİMİ BAKANLIĞA ATADI
Cumhurbaşkanı Ruhani, Bakan Fereci Dana’dan boşalan koltuğa aynı gün geçici olarak Muhammed Ali Necefi’yi atadı. Ruhani, göreve geldiğinde Necefi’yi bakan olarak Eğitim Bakanlığı’na getirmek istemiş ancak meclis Necefi’ye karşı çıkarak güvenoyu vermemişti.

FOTOĞRAFLI