İTALYAN mevkidaşı Emma Bonino'nun daveti üzerine Roma'ya gelen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, "Beyrut'taki İran Büyükelçiliği'ne yönelik saldırı herkes için bir uyarı" dedi.

Muhammed Cevad Zarif, nükleer müzakerelere katılmak üzere gideceği Cenevre öncesi İran'ın nükleer müzakereci heyeti ile birlikte Roma'ya geldi. Zarif ile ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel meseleleri görüştüğü İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, daha sonra ikili basın toplantısı düzenledi.

Bonino, nükleer konusunda İran'ın attığı adımlardan memnuniyet duyduğunu belirterek, Cenevre'deki görüşmelere ilişkin, "Önümüzde tarihi bir fırsat duruyor" dedi. Bonino, Suriye'de barışa ilişkin yapılan toplantılarda İran'ın problem değil, çözümden yana olmasının gerektiğini de ekleyerek, "İran, yıl sonunda Cenevre'de yapılacak Suriye toplantısına katılmalı" önerisinde bulundu.

MASADAN ANLAŞMAYLA KALKMAK İÇİN GİDİYORUM

Cenevre'ye, masadan bir anlaşmayla kalkmak için gittiğini belirten İran Dışişleri Bakanı Zarif, "Bu, müzakerelerin sonunda belli olacak. Bir sonuca varmak için her iki tarafın da siyasi istek ve inanca sahip olması gerek. Çözüm dikte edilmemeli, aksine karşılıklı saygı çerçevesinde ortak bir çalışmanın meyvesi olmalı" dedi. İran'ın, nükleer programa ilişkin çözüme hazır olduğunu ifade eden Zarif, "Bunun zor olduğunu düşünmüyorum. Sadece ihtiyatlı olmalıyız" dedi. Bu sorunun bir on yıl içinde gelişip, ağırlaştığına vurgu yapan Zarif, bu nedenle sadece 2-3 toplantıda da çözülmesinin zor olduğunu söyledi. Zarif, İsrail'in ise nükleer sorunun çözülmesini istemediğini öne sürdü.

LÜBNAN'DAKİ SALDIRI ALARMA GEÇİRMELİ

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki İran Büyükelçiliği'ne yönelik çifte saldırıya ilişkin ise Zarif, "Bu herkes için bir uyarıdır" dedi. Bakan Zarif, "Bu saldırılar, Suriye meselesine önem vermemiz için bizi alarma geçirmeli. Şiddet ve aşırılık, sadece tek bir ülkeyi etkilemez" diyerek, Suriye'deki aşırı güçlere işaret etti. Buradaki durumun sadece Suriye sınırlarını etkilemeyeceğini, onun da ötesine sıçrayacağını söyleyen Zarif, "Bu, üzerinde durulması gereken çok ağır bir problem" dedi.

EÇ(SSA)