İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Suriye sorununun çözümüne yönelik düzenlenecek Cenevre-2 Konferansı’na İran’a yapılan davetin geri çekilmesi konusunda BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’u cesur olmamakla suçladı.

Yarı resmi İSNA ajansının haberine göre, Türkmenistan’da resmi temaslarda bulunan Zarif, “Ban Ki-Moon’un davetin geri çekilmesinin nedenini açıklamaya cesaretinin olmaması, davetin geri alınmasından daha üzüntü vericidir” açıklamasında bulundu.

İRAN’IN ÖN KOŞUL KABUL ETTİĞİ GERÇEĞE AYKIRIDIR

Zarif, “Ban Ki-Moon, İran’ın İkinci Cenevre Konferansı'na katılması için birkaç kez beni aradı. Ben, belgelerinin de mevcut olduğu bu konuşmaların hepsinde, her hangi bir ön koşulu kabul etmediğimizi ifade ettim. İran’ın Cenevre 2'ye katılmak için şart kabul ettiğine dair kendisi tarafından yapılan ifadeler gerçeğe aykırıdır” diye konuştu.

BM GENEL SEKRETERİ’NE YAKIŞTIRAMADIM

İranlı bakan, “Ban, ABD ve elleri Suriye halkının kanına bulaşmış bazı grupların yaptığı baskılar üzerine daveti geri çektiğini kabullenmek istemeyip, olayı izah etmeğe çalışmaktadır. Bu davranışı, BM Genel Sekreteri’ne yakıştıramadım” ifadelerini kullandı.

BAKANLIK SÖZCÜSÜ ÜZÜNTÜ VERİCİDİR

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, İran’a yapılan davetin geri çekilmesini üzüntüyle karşıladığını bildirdi.

Tahran’da bir basın toplantısında konuyu değerlendiren Afham, “BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un baskılar üzerine kararını değiştirmesi üzüntü vericidir. Kendisinden, daveti geri çekmenin gerçek nedenlerini açıklamasını isterdik” dedi.