İNGİLTERE, Suriye'deki iç savaşta işkence ve şiddete maruz kalan yüzlerce kadın ve çocuk sığınmacıyı geçici süreyle ülkede himaye edeceğini açıkladı.
Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, İngiltere Parlamentosu'nda yaptığı açıklamada, ülkesinin Suriye'de devam eden iç savaşta en savunmasız ve korunmaya muhtaç sığınmacıların bir bölümünü ülkeye kabul etme kararı aldıklarını söyledi. Karar, iktidar ortakları Muhafazakar Parti ile Liberal Demokratlar arasında Suriye'deki savaşa nasıl yanıt verilmesi konusunda haftalar süren görüşmelerin ardından alındı. Planı açıklayan Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, sığınmacıların ülkeye yerleştirilmesi sırasında cinsel şiddet kurbanı genç kızlar ve kadınlar ile işkence kurbanları, yaşlılar ve engellilerin himayede öncelik verileceğini söyledi.
Koalisyon ortağı Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Clegg, ihtiyacı olan herkese güvenlik sağlayamamalarına rağmen en fazla ihtiyacı olanlara erişebileceklerini belirterek, "Hepsinden önemlisi; Cenevre'de devam eden barış görüşmelerine desteğimizi sürdüreceğiz. Çünkü, Esad rejimiyle Suriye'deki muhalefet arasındaki politik bir çözüm bu acıya sürekli bir çözüm getirebilir" diye konuştu.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komisyonu'nun yeni yerleştirme programını desteklediğini belirten Clegg, İngiltere'nin Suriye'ye 600 milyon Sterlin yardım sağladığını ancak devam eden savaşın milyonlarca Suriyeli'yi evlerini terk etmeye mecbur bıraktığını vurgulayarak ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
Ülkeye kabul edilecek sığınmacı sayısı hakkında henüz kesin bir rakam verilmezken, gelecek yıllarda yüzlerce Suriyeli'nin İngiltere'ye gelmesi bekleniyor.
BBC'nin aktardığına göre, İngiltere'nin yeniden yerleştirme programı Birleşmiş Milletler'in Mülteciler Yüksek Komisyonu'nun programından farklı işleyecek. Söz konusu program ile Almanya 100 bin Suriyeli mülteciyi ülkesine kabul edeceğini bildirmişti.
Diğer yandan İçişleri Bakanı Theresa May'ın bugün İngiliz Parlamentosu'nda söz konusu planı açıklaması bekleniyor.

GY(AÖ/İD)