Faruk ZABCI/LONDRA, ()- İNGİLİZ basını, 5 yaşındaki beyin kanseri oğulları Ashya’yı İngiltere’de öngördükleri şua tedavisi yapılamadığı için başka ülkelerde tedavi olanakları aramak için perşembe günü İspanya’ya kaçıran babası 51 yaşındaki Brett King ile anne 45 yaşındaki Naghemed King'i haklarında 'Kırmızı bülten' çıkartan İngiliz polisine karşı destekliyor.
İngiliz Metro gazetesi, birinci sayfasındaki "Ebeveynler 5 yaşındaki kanserli çocuklarını görmekten alıkonuldu" manşetli haberinde, kanserden can çekişen çocuğun anne ve babasından ayırıldığını vurguladı. Gazete, anne babanın sorgulanmak için İngiltere’den gönderilen polis ekibini beklediğini yazdı.
BBC televizyonu anne ve babanın Madrid’de sınır dışı edilme istemiyle mahkemeye çıkartılacaklarını bildirdi. Anne baba bugün Madrid’deki mahkemede yargıcın "İngiltere’ye sınırdışı edilmeyi kabul ediyor musunuz?" sorusuna olumlu yanıt verirlerse 48 saat içinde İngiltere’ye sınırdışı edilecekleri, suçu kabul etmemeleri halinde davanın günlerce sürebileceği belirtildi. BBC’ye konuşan Brett King’in annesi Patricia King, hasta torunundan ve oğlu ile gelininden hiç haber alamadığından şikayet ederken, şöyle konuştu:
"Polis, onlara cani muamelesi yaptı. Utananılacak bir durum. Acımasız ve inanılmaz. Benim evime bile polis baskın yaptı. Onları televizyonda elleri kelepçeli Madrid’deki mahkemeye götürülürken görünce dünyam yıkıldı. 24 saat torunumun yanından ayrılmıyor ve ona bir hastanede gösterilen ihtimamı sağlıyorlardı. İnsan Hakları nerede? İngiltere’de insan hakları yok."
The Sun ve The Daily Telegraph gazeteleri, birinci sayfadan verdikleri haberlerde , aileninin tüm gerekli tıp aletlerini yanlarında götürdüğünü internette yayınladığı son görüntüde söyleyen Ashya’nın en büyük kardeşi 23 yaşındaki Danny King’in "Annem babama insan kaçakçılarından daha kötü muamele ettiler" sözlerine dikkat çekti.