INDEPENDENT Gazetesi, İngiltere'ye seyahat edeceklere daha sıkı yeni kontrol önlemleri almadıkları takdirde AB'ye girmek isteyen ülkelerin üyeliğini veto edeceğini açıklayan Başbakan David Cameron'un 'Türkiye kumarı' oynadığını öne sürdü.
Gazete, bugün birinci sayfada 'Türkiye'yi konuşma: Cameron'un bugüne kadarki en büyük kumarı' başlıklı yazıya yer verdi. The Independent gazetesi, göçmenliği yenme savaşında yeni üyelerin kabul edilmesini veto tehdidiyle İngiltere Başbakanı'nın Brüksel'de iki günlük zirve sonunda AB ülkeleriyle arasındaki gerilimi artırdığını öne sürdü. AB'nin 28 ülkesine katılmak için çalışma hakkı kazanmak için daha sıkı kontrolllara ihtiyaç olduğu planının AB üyeleri tarafından sessizlikle karşılandığı kaydedildi. Bugüne kadar Türkiye'nin en yakın müttefiki olarak görülen İngiltere'nin bu çıkışı 'Türkiye kumarı' diye yorumlandı. Haberde Türkiye'nin ismi yeni üye adayları Arnavutluk, Sırbistan ve Ukrayna ile birlikte geçmesine rağmen bu geniş haber Türkiye'nin en büyük müttefiki sayılan Türkiye'nin de hedef alındığını akla getirdi.
Brüksel'deki basın toplantısında daha sıkı hareket özgürlüğü kontrolları konmazsa yeni üye ülkelerin AB'ye girişini bloke edeceğini söyleyen Başbakan David Cameron'un, önümüzdeki yıllarda göçmenlikte daha sıkı önlemler alınmasını savunacağı belirtildi. Almanya, Hollanda ve Avusturya İngiltere'nin bu görüşlerine katılmakla beraber, tüm vatandaşlar için hareket özgürlüğü AB'nin ana prensibi olarak gördüklerinden diğer ülkelerin diplomatları, David Cameron'un tezat planına itibar etmediği kaydedildi. Gazeteye konuşan adı açıklanmayan bir AB yetkilisi "Bir zamanlar AB'nin genişleme şampiyonu sayılan İngiltere'nin bu yola başvurması üzücüdür. AB'nin fakir ülkelerdeki halkın fakir kalmasını kabul edeceğini sanmıyorum" diye konuştuğu ifade edildi.
Yeni üye olabilecek ülkeler içinde bölgedeki en fakir ülke Arnavutluk, Sırbıstan, Türkiye ve Ukrayna olduğuna dikkat çeken The Independent. “Bu ülkelerin hiçbirinin önümüzdeki on yılda AB üyesi olması beklenmiyor" dedi. AB'nin genişlemesini desteklediğini söyleyen David Cameron, Arnavutluk'un üyeliğini şu anda desteklemediğini belirtti.
AB içerisinde hareket özgürlüğü prensibinin tekrardan gözden geçirilmesini ve göçün sınırlı hale gelmesini öneren David Cameron, AB üyelerine yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu söyledi. Başbaka Cameron'un tedidinin yıllar önce üyelik görüşmelerine başladıkları için Arnavutluk, Sırbistan, Türkiye ve Ukrayna liderlerini kızdıracağını yazan The Independent, İngiltere'ye bu ülkelerden büyük göçü engellemeye çalıştığı kaydedildi. Başbakan David Cameron, şöyle demişti:
"AB'nin ilk düşündüğüne dönmeliyiz. Gidip müracaat edilen işi almayı hedefleyen Özgür Hareket kastedilmişti. Turizmin kar edeceği bir özgür hareket söz konusu değildi. Kendi kendilerinibakamayacak kişilerin özgür hareketi değildi. Buraya gelip çalışmaya hoşgeldiler ama devlet yardımlarından yararlanmaya değil."
İngiltere Başbakanı, tarih derslerinin İşçi Partisi hükümetinin Polonya, Macaristan, Baltık Devletleri'nin AB'ye üyeliklerinde İngiltere İş piyasasına girmelerini sağlamasının yanlış olduğunu gösterdiğini ortaya attı.