TARİH profesörü İlber Ortaylı, Almanya'nın başkenti Berlin'de, 'İmparatorluktan Milli Devlete' başlıklı seminer verdi. Gündmi de değerlendiren Prof. Dr. İlber Ortaylı, gelişmelerin yeni bir demokrasi deneyimi olmadığını, daha çok idare eden zümrenin kendi acemilikleri olduğunu kaydetti.
Bahçeşehir Üniversitesi Berlin Kampüsü'nün düzenlediği seminerler dizisinin ilk davetlisi olarak Berlin'e gelen Prof. Dr. İlber Ortaylı, Osmanlı'dan günümüze Türkiye'yi konu alan bir sunum gerçekleştirdi. Özellikle Tanzimattan 1950'ler Türkiyesi'ne geçişi, Türk Demokrasisi'nin gelişme trendlerini anlatan Prof. Dr. Ortaylı'nın seminerine çok sayıda Türk ve Alman katıldı.
Batı'nın Türkiye'yi çok az bildiğine değinen Prof. Dr. Ortaylı, dünyada genellikle dikkatlerin bir iki ülke üzerinde olduğunu söyledi. Bunun kendi bilim adamlarımızın bizi İngilizce yazarak tanıtmaları sayesinde değişibileceğini belirten Prof. Dr. İlber Ortaylı, yeni yetişen neslin çok iyi derecede ingilizce öğrenmesi gerektiğini vurguladı.
Basınla yaptığı söyleşide Türkiye'deki son gelişmeleri de değerlendiren Prof. Dr. İlber Ortaylı, gelişmelerin yeni bir demokrasi deneyimi olmadığını, daha çok idare eden zümrenin kendi acemilikleri olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Ortaylı, "Bazı şeyleri radikal bir şekilde çözmek isteyenlerin esaslı bir bilgi birikimi ve hesaplama kapasitesi olması lazım. Yani 2, 3, 5 sene önce yapılan reformların bugün tam aksi savunuluyor ve tekrar geri gitmek gerekiyorsa bu çok vahimdir. Çok tesadüfi bir değişim planlamışlardır, tesadüfi bir açılımın peşinde koşmaktadırlar. Problem artar. Ben bunu o kadar ümitvari bir gelişme olarak görmüyorum. Mühim olan düzen ve huzurdur. Akılcı çözüm herhalde oturup geniş bir şekilde konuşmaktır. Türkiye'de sadece iki tane hukukçu yok. On senedir duyduğumuz bu herşeyi bilen ve herşeye çare olan iki üç kişi. Görüyoruz ki o iki üç kişinin de bazısı sonradan saf değiştiriveriyor" diye konuştu.
Bahçeşehir Üniversitesi Berlin Kampüsü'nde gerçekleştirilen seminerde Prof. Dr. Yılmaz Eser, Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya eşlik etti.

BT(SS)