ALMANYA'nın Köln kentindeki Göçmenler Sağlık Merkezi'nde danışman olarak çalışan Dr. Seda Türköz, ilaçların doğru kullanımı konusunda tavsiyelerde bulundu. Dr. Türköz, ilaçlardan beklenen faydaların ancak doğru kullanımla elde edilebileceğini söyledi. İlaçların su ile alınmasının önemini belirten Dr. Seda Türköz, antibiyotikler, kortizonlu ilaçlar ve aspirin kullanımı hakkında bilgiler verdi.
İlaçların mutlaka zamanında ve su ile alınması gerektiğini belirten Dr. Seda Türköz şunları söyledi:
"İlaçların hemen hepsi su içinde çözünecek şekilde hazırlanmıştır. Eğer ilacı su dışında bir sıvıyla veya susuz içtiğimizde içindeki etkin madde çözünemez ve hastalığımızın geçmesinde bir fayda sağlamaz. İlaçların çay, kahve, kola gibi içeceklerle alınması yanlıştır. Çünkü bunların içindeki maddeler, ilaç içerisindeki etkin maddelerin etkisini azaltabilir."
'KORTİZON ALANLAR FAZLA HAREKET ETMELİ'
Kortizonlu ilaçlara da değinen Dr. Seda Türköz, kortizonun iltihaplanmalar, alerjik rahatsızlıklar ve zehirlenmelere karşı etkili olduğunu ifade etti. Uzun süreli kullanımlarda kortizonun yan etkilerinin olabileceğini hatırlatan Dr. Türköz, bu ilaçların mutlaka doktorun tavsiye ettiği dozda ve sürede alınması gerektiğini vurguladı. Kortizonun kilo aldırdığı konusunda ise Dr. Seda Türköz, "Kortizon ilk kullanılmaya başladığında vücutta su toplanmasına neden olur. Bu yüzden kortizon alanların fazla hareket etmesinde fayda vardır. Ayrıca kortizon insanlarda açlık hissi uyandırabilir. Bununla iradi olarak mücadele etmek, öğün ve yeme miktarını arttırmamak gereklidir" diye konuştu.
'ASPİRİN C VİTAMİNİ TABLETİYLE ALINMALI'
Göçmenler Sağlık Merkezi'nde çalışan Dr. Seda Türköz, toplumumuzda ilaç kullanımında en yaygın yanlışın başkalarının tavsiyesi üzerine ilaç almak olduğunu dile getirdi. Toplumumuzda aspirinin kullanımının da yaygın olduğuna dikkati çeken Dr. Seda Türköz, "Aspirinin ağrı kesici, ateş düşürücü, vücuttaki kırgınlığı alma gibi etkileri vardır. Fakat uzun süre ve yüksek dozda kullanıldığında mide kanamalarına neden olabilir. Ayrıca vücuttaki C vitaminini azaltır. Bu yüzden aspirini C vitamini tabletiyle almakta fayda var. Fakat mide kanaması riski doğuracağı için aspirin kesinlikle portakal veya limon suyu ile içilmemelidir. Küçük çocuklardaki ateşli hastalıklarda aspirin kullanmak tehlikelidir" dedi.
Dr. Seda Türköz, antibiyotiklerin virüslere karşı değil bakterilere karşı etkili olduğunu hatırlattı. Türköz bu yüzden antibiyotiklerin gripte hiçbir fayda sağlamayacağının altını çizdi.