DANİMARKA’dan Türkiye’ye en çok turist taşıyan şirketlerden biri olan Tyrkiet Eksperten acentesinin 14 Ekim 2013 tarihinde iflasını açıklamasının ardından geniş çaplı soruşturma başlatıldığı bildirildi.
2012 yılında acentenin kendi bütçesinin 15 milyon kron olduğunu belirten Seyahat Garanti Fonu Avukatı Ole Borch bir yıl içinde nasıl olup da 90 milyon kron zarar göstererek iflas ettiği konusunda derin soruşturma başlatıldığını bildirdi. Şirketin 2013 yılında 250 milyon kron gelire karşılık sadece 160 milyon kron gider gösterebildiğini belirten Ole Borch 90 milyon kronun nerede olduğunu araştırmak için Türkiye’deki avukatlarla işbirliği yaptıklarını söyledi. Ole Borch, "Kaybedilen paraların nerede kaybedildiğini bulmamız gerekiyor. Büyük kredi firmaları ve seyahat garanti fonu olarak derin bir soruşturma başlattık. Soruşturma bitince Türkiye’deki meslektaşlarımızın yardımı ile de iyi bilgilere ulaşacağımızı sanıyorum" dedi.
Seyahat Garanti Fonu Direktörü Birgitte Fjeldhoff, Tyrkiet Eksperten seyahat acentesinin iflasının ülkede bugüne kadar yaşanan en büyük iflas olduğunu belirterek, "Biz şirketten iflas rizikosuna karşı 7.5 milyon kron garanti göstermesini istedik. Çünkü ekonomisi çok iyi görünüyordu. Böyle iflas edeceğini bilseydik en az 25-30 milyon kron garanti isterdik. Şimdi sadece müşterilere 25-30 milyon kron ödeme yapmak zorundayız. Bu tür davaları sonuna kadar inceler ve sorumlu kişilerin cezalandırılmalarını sağlarız tabi suç unsuru yakalayabilirsek. Bu konuda avukatımıza yeşil ışık yaktık" dedi.

ÜT(SS)