Fotoğraflar: ANP Digital

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, moda üreticileri tarafından satılan giysilerin üretiminde çocuk işçi çalıştırılmayacak, emek sömürüsü yapılmayacak, hayvanlara eziyet edilmeyecek ve çevreye zarar verilmeyecek.
Sözleşmeye Zeeman, America Today, Coolcat, MS Mode, WE Fashion, Miss Etam, G-Star ve De Bijenkorf’un da yer aldığı ünlü üreticiler imza koydu. Bu firmalar, Hollanda’daki moda endüstrisinin büyüklüğünün yüzde 30’unu temsil ediyor.
Ekonomik ve Sosyal Konsey gözetiminde imzalanan sözleşme, diğer ülkelerde faaliyet gösteren Hollandalı moda üreticileri için de geçerli olacak. Kurallara uymayan şirketler sözleşmeden çıkartılacak. Önünüzdeki yıllarda başka firmaların da sözleşmeye taraf olması belirtiliyor.
Taşeronluk uygulamayı zorlaştırıyor
De Bijenkorf1
Hollanda’nın tanınmış moda zinciri De Bijenkorf, alım yaptıkları hazır giyim firmalarının çok daha sıkı kontrol edileceğini açıkladı.
Ancak şirket sözcüsü Ramon de Kok’a göre, bu çok da kolay değiş. Bünyelerindeki her marka, bir taşeron firmaya, onlar da kendi taşeronlarına sipariş veriyor. Bu karmaşık zincir, denetimi zorlaştırıyor.
İmzalanan sözleşme ile özellikle Uzakdoğu hazır giyim sektöründe çocuk işçi çalıştırılmasının önlenmesi amaçlanıyor.
Hollandalı şirketler, daha önce de Bangladeş’teki Rana Plaza yangınından sonra, çalışma koşullarının düzeltilmesi için benzer bir karar almıştı.
Sekiz katlı binanın 24 Nisan 2014’te çökmesi üzerine olumsuz koşullarda çalıştırıldıkları belirtilen bin 130 işçi hayatını kaybetmişti.