HEIDELBERG Eğitim Bilimleri Üniversitesi  bünyesinde kurulan Heidelberg Göç Araştırmaları ve Kültürlerarası Pedagoji Merkezi (Hei-MaT) 'Veli Akademisi Projesi'ni tanıttı
Heidelberg Göç Araştırmaları ve Kültürleraşırı Pedagoji Merkezi (Hei-MaT) ile Baden Türk Okul Birlikleri Dernekleri Federasyonu, Türkiye Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın mali desteğiyle bu aydan itibaren yürütmeye başlanan Göçmen Türk Veliler İçin Veli Akademisi Projesi bir etkinlikle tanıtıldı. Heidelberg Eğitim Bilimleri Üniversitesi'nde düzenlenen etkinliğe, Prof.Dr. Havva Engin, Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Hasan Ünsal, Baden Türk Okul Birlikleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Kemal Ülker, Türk öğretmenler, veliler ve vatandaşlar katıldı. Sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturum yapıldı. Sabah yapılan eğitim amaçlı toplantıya Karlsruhe Başkonsolosluğu'na bağlı görev yapan Türk öğretmenlere yönelik yapıldı. Öğleden sonra yapılan toplantı Türk velilerine yönelik olarak gerçekleşti. Konuşmacılar iki dilliliğin önemine vurgu yaptı. Heidelberg Göç Araştırmaları ve Kültürlerarası Pedagoji Merkezi (Hei-MaT) Direktörü ve Veli Akademisi sorumlusu Prof.Dr. Havva Engin, şu bilgileri verdi:
"Projenin ana hedefi; Baden Türk Okul Birlikleri Dernekleri Federasyonu ile birlikte, Almanya'nın Baden bölgesinde yaşayan Türkiye kökenli velileri, Alman eğitim sisteminin yapısı, işleyişi ve beklentileri konularında bilgilendirmek, veli hakları ve okulda veli çalışmalarına aktif katılma temelinde kendilerini eğitmektir. Günümüzde Alman eğitim sisteminde eğitimini sürdüren Türk kökenli öğrenci ve gençlerin 5'te 1'i okulu hiçbir diploma almadan terk etmektedir. Bu, bilgi toplumu olan Almanya gibi bir ülkede, mutlak şekilde işsiz kalma anlamına gelmektedir. Zira okul diploması olmayan gençlerin, meslek eğitimine başlama şansı da yoktur. Sözü edilen başarısızlığın ana nedenlerinin başında, eğitim sisteminin velilere yönelik çok büyük beklentilerinin olması ve onlara büyük yükümlülükler getirmesi gelmektedir. Alman eğitim sisteminde bir öğrencinin okul başarı oranının yarısını, velilerin evde çocuklarıyla ev ödevlerini çalışmaları, onları değişik ders konularına ve sınavlara hazırlama aktiviteleri belirlemektedir. Buna ek olarak, eğitim sistemi velilerden, sıkı ve düzenli bir şekilde öğretmenlerle - eğitmenlerle iletişim içinde olmalarını ve kendi çocuklarının başarılarını birebir takip etmelerini beklemektedir. Değişik bir eğitim sisteminden gelen Türk kökenli veliler ve bu bağlamda özellikle anneler eğitim sistemi ve aktörlerinin bu yüksek beklentileri karşısında hayli zorlanmaktadır."
Engin, bilgilendirme toplantısında projenin içeriği, işlenecek konular ve seminerlerin düzenleneceği şehir ve dernekler hakkında Türkçe bilgi verdi.