'TERSİNE Beyin Göçü' çalışmalarını hızlandıran TÜBİTAK, yarın Almanya'nın Berlin kentinde düzenlenecek “Hedef Türkiye Çalıştayı"nda Avrupa'daki Türk bilim insanlarına eve dönüş daveti yapacak.
İlk kez Avrupa'da yapılacak çalıştaya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katılacak. Tersine beyin göçünün hızlanması için TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı (UİDB), 'Beyin göçünün beyin gücüne dönüşmesi' sloganıyla 2010 yılından bu yana ABD ve Kanada'da “Hedef Türkiye Çalıştayı" düzenliyor. Dönüş fırsatlarının anlatıldığı çalıştaylar, şimdiye kadar 11 farklı noktada düzenlendi ve toplam 1135 bilim insanıyla bire bir görüşüldü. Türkiye'den kamu ve özel sektör kuruluşları ile üniversitelerin katıldığı etkinlikler kapsamında çok sayıda bilim insanına dönüşün yolu açıldı.
İLK KEZ AVRUPA'DA DÜZENLENECEK
Türk araştırma alanındaki son gelişmeler ile araştırmacıların Türkiye'ye dönerken ve döndükten sonra kullanabilecekleri destekler hakkında detaylı bilgilerin paylaşıldığı Hedef Türkiye Çalıştayı, bu yıl ilk kez Avrupa'da düzenlenecek. 24 Ocak 2014 tarihinde Berlin'de düzenlenecek çalıştaya, Almanya ve çevre ülkelerdeki üniversite ve sanayi kuruluşlarında araştırmalarını yürüten Türk araştırmacılar davet edildi. Berlin Türk Evi'nde saat 10.00'da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın açılış konuşması ile başlayacak çalıştayda, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Yücel Altunbaşak, "Türkiye'de Bilim ve Teknoloji Alanındaki Son Gelişmeler" başlıklı sunum yapacak.
TÜBİTAK UİDB Daire Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Özdemir, 'Türk Alman Bilim Yılı ve Avrupa Birliği Horizon 2020 Programı Özelinde İkili ve Çoklu Araştırma İşbirliği Fırsatları', TÜBİTAK Araştırma Burs Programları Müdürü Dr. Nuh Erdoğan ise, 'Yurt Dışındaki Araştırmacılara Yönelik Ulusal Araştırma Burs ve Destekleri' konulu birer sunum gerçekleştirecek. Etkinlik, 'Türk Alman Bilim Yılı ve Avrupa Birliği Horizon 2020 Programı Kapsamında Araştırma İşbirliği Oturumları' ile devam edecek.
1999 BİLİM İNSANI TÜRKİYE'YE DÖNÜŞ YAPTI
Yurt dışındaki Türk bilim insanlarının geri dönüşüne yönelik son yıllarda başlatılan çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Ar-Ge'ye ayrılan payın ciddi oranlarda artırılması, destek programlarının çeşitlendirilmesi, idari-yasal altyapının iyileştirilmesi ve TÜBİTAK'ın son yıllardaki başarılı çalışmaları ile beyin göçü tersine döndü. Artık ülkemizde yetişen bilim insanları, araştırmalarını Türkiye'de yapabilecek imkan ve desteklere sahip. Bu kapsamda, 2007-2013 yılları arasında Avrupa Birliği Marie Curie Araştırma Programları ve Bursları ile 209 araştırmacı Türkiye'ye geldi. Ayrıca 2008-2013 yılları arasında TÜBİTAK BİDEB Bursları ile 1.790 bilim insanı Türkiye'ye araştırma amacı ile beyin dolaşımı gerçekleştirdi. Tersine beyin göçü programlarıyla Türkiye'ye gelen araştırmacıların istihdamı, devlet ve özel üniversitelerin yanı sıra Ar-Ge odaklı sanayi kuruluşlarının da öncelikleri arasında yer alıyor. Türk üniversiteleri ve özel sektör, gelişmiş ülkelerden her türlü bilimsel konuda bilgi transferini kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacı ile Türkiye'ye geri dönüş yapan araştırmacıları istihdam etmeye yönelik stratejiler geliştiriyor. Gelen araştırmacılar özellikle mühendislik ve ileri teknolojiler konusunda geldikleri kuruluşların araştırma kapasitesine ve dolayısıyla Türkiye Araştırma Alanı'nın derinleşmesine katkı sağlıyor. (AÖ/İD)