İRAN Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkesinin nükleer ihtiyaçlarını gidermek için 190 bin santrifüje ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Tahran'ın nükleer programına kapsamalı çözüm bulunması amacıyla İran ve dünya güçleri arasında nükleer müzakereler devam ederken, Hamaney müzakerelerde büyük tartışma konusu olan santrifüj sayısı konusuna açıklık getirdi. Ayetullah Hamaney, başkent Tahran'da, üst düzey devlet erkanının hazır bulunduğu toplantıda yaptığı konuşmada, ABD'nin İran'daki santrifüj sayısını 10 bin adetle sınırlandırmak istediğini ancak ülkesinin nükleer ihtiyaçlarını gidermek için 190 bin santrifüje ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
İran ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ile Almanya'nın oluşturduğu '5+1' ülkeleri arasında 2 Temmuz'da başlayan ve hala devam eden müzakerelerde, taraflar arasındaki ihtilaflı konuların başında Tahran'ın sahip olabileceği santrifüj sayısı meselesi geliyor. Avusturya'nın başkenti Viyana'da sürdürülen görüşmelerde, Batılı ülkeler, uranyum zenginleştirmede kullanılan İran'daki santrifüjlerin sayısını sınırlamak isterken, İran daha fazla santrifüj talep ederek buna karşı çıkıyor.