ALMANYA'nın Köln kentinde oturan Hayali Ali Köken, Almanca Hacivat- Karagöz oyunlarıyla büyük beğeni topluyor. Oğlu Erhan Köken ile perdenin arakasına geçen Ali Köken'in gölge oyunlarına Almanlar yoğun ilgi gösteriyor.
Hacivat ile Karagöz'e Almanca konuşturmanın kolay olmadığını belirten Ali Köken, bu güçlüğü 20 yıllık tecrübesiyle aştığını söyledi. Almanlar'ın Hacivat ve Karagöz'e pek yabancı olmadığını ifade eden Hayâli Ali Köken, "Burada Hacivat- Karagöz'ün 100 yılı aşkın bir geçmişi var" dedi.
ALMANLAR ŞAŞIRIYOR
Ali Köken, son olarak Köln'deki Kultur Bunker'de Almanca ve Türkçe bir oyun sergiledi. Oyunda Almanya'daki amcası vefat eden Hacivat'ın Karagöz'ü yanına alarak Almanya'ya gelişi ve burada yaşadıkları anlatıldı. Hayali Ali Köken, Almanca Hacivat- Karagöz oyunlarıyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Alman yazarlar bundan 100 yıl önce Hacivat ve Karagöz ile ilgili kitaplar yazmışlar. Böylece Alman edebiyatına girmiş. İzleyicilerin yarısı Alman oluyor. Oyunları yazarken Alman izleyicileri de dikkate alıyoruz. Oyunda onların hoşuna gidecek esprilere yer veriyoruz. Gölge oyunu olduğu için Almanlar Hacivat- Karagöz'ü siyah- beyaz sanıyorlar. Renkli olduğunu görünce şaşırıyorlar. Şimdiye kadar hep olumlu tepkiler aldım. Sadece Almanya'da değil, Avrupa'da Türklerin yoğun olduğu diğer ülkelerde de perde açıyoruz. O ülkenin insanları da merak edip geliyorlar. Kültürümüzün bir parçası olan Karagöz'e sahip çıkılması lazım."

HA(AÖ/İD)