FETHULLAH Gülen, Amerika’da yayınlanan Wall Street Journal gazetesine özel röportaj verdi. AK Parti ile ittifakları hakkındaki bir soru üzerine Gülen, bu ittifakın kişiler ve partiler üzerinden değil, değerler ve ilkeler üzerinden olacağına vurgu yaparak hiçbir siyasi parti ya da aday ile ittifak kurmadıklarını söyledi.
Bir süre önce Amerika’nın Sesi radyosunun sorularını geri çeviren Gülen, Wall Street Journal’ın sorularını e-posta yoluyla yanıtladı. Gülen, "AK Parti ile ittifakın bittiğine inanıyor musunuz?" sorusuna, "Hizmet üyeleri de dahil Türk halkının büyük kesimi demokratikleştirme reformları yaptığı, ordunun siyasiler üzerindeki vesayetine son verdiği ve Türkiye'yi AB'ye giriş sürecinde ileriye götürdüğü için AK Parti'yi destekledi" dedi. "Değerlerimiz ve duruşumuz değişmedi" diyen Fethullah Gül, demokrasinin savunucuları olmaya devam edeceklerini vurguladı.
DEMOKRATİKLEŞME REFORMLARININ DEVAM ETMESİNİ İSTERDİK
"Erdoğan’ın liderliği döneminde sizi en çok üzen şey ne oldu?" sorusuna karşılık "Demokratikleşme reformlarının devam etmesini dilerdik" diye yanıt veren Gülen şöyle devam etti:
"2010 yılındaki anayasa değişikliklerini 'İyi ancak yeterli değil' sloganı ile destekleyen Türk halkı geçen son iki yıl içerisinde demokratik ilerlemenin tersine dönmüş olmasından üzüntü duyuyor. Yeni, sivil ve demokratik bir anayasa demokratik kazanımları sağlamlaştıracak ve Türkiye'yi AB'nin demokratik değerlerine bağlayacaktır. Maalesef bu çaba şu an terk edilmiş durumda."
SİYASİ GÖRÜŞLERİ YÜZÜNDEN FİŞLEMEK İNSAN HAKLARI İLE ÖRTÜŞMEZ
Gülen, 17 Aralık Operasyonu’ndan sonra emniyet teşkilatındaki üst kademedeki görevlillerin yerlerinin değiştirmesi ile ilgili olarak insanların yasadışı bir şey yapmadıkları halde sadece sahip oldukları dünya görüşleri veya eğilimleri nedeniyle fişlenmiş ve ayrımcılığa tabi tutulmalarının demokrasi, yasal kurallar ve insan hakları ile örtüşmeyeceğini söyledi. Gülen, "Sahip oldukları ideoloji ve dünya görüşleri, duydukları sempati nedeniyle kişilerin yerlerini değiştirmek ve tasfiyeler yapmak şu anki iktidar partisinin geçmişte seçimler öncesinde bitirmeyi vaat ettiği bir şeydi ifadelerini kullandı. Fethullah Gülen, Daha birkaç ay öncesine kadar kahraman olarak alkışlanan yargı ve polis gücü üyelerinin soruşturma yapılmaksızın kışın ortasında görev yerlerinin değiştirilmesi de ironik bir durum" dedi.
DARBE PLANI YAPANLAR YENİDEN YARGILANABİLİR
Hükümetin darbe planlamakla suçlanan askerler için verilen mahkeme kararlarının gözden geçirilebileceği yönünde sinyal vermesiyle ilgili olarak Gülen, yasal süreç içersinde yanlış yapıldığı yönünde kanıtların ortaya çıkması durumunda yeniden yargılanmanın evrensel insan hakkı olduğunu, ancak bunun binlerce duruşmanın hükümlerini tamamen feshetmekse bu tarz bir hareketin yargı sistemine güvenirliliğine zarar vereceğini ve son on yılda elde edilmiş demokratik kazanımların da tersine çevireceğini belirtti.
"Burada bir samimiyetsizlik de var" diye konuşan Gülen şöyle devam etti:
"KCK/PKK örgütlerinin terörist eylemlerinde istihbarat üyelerinin katılımı ile ilgili bir savcının Milli İstihbarat Teşkilatı müsteşarını sorgulamak istemesinin hemen ardından çıkartılan bir kanunla müsteşarla ilgili soruşturmalar için başbakanın onayının alınması zorunluluğu getirildi. Her ne kadar iktidar partisinin bunu yapma gücü olsa da suçlanan genelkurmay başkanı ya da ordu komutanlarına aynı korumayı getirecek benzer bir yasa geçirmediler."
GÜL’ÜN ADININ YER ALDIĞI SENARYOLAR İLE SPEKÜLASYON YAPMAK DOĞRU OLMAZ
"Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü AK Parti lideri olarak destekler miydiniz, yoksa Cumhurbaşkanı olarak ülkeye daha fazla yardımcı olacağını düşünüyor musunuz?" sorusuna karşılık Gülen, bir sivil toplum hareketi olarak hiçbir zaman tek bir partiyi ya da adayı desteklemediklerini ancak 'hizmet' içerisinde bireyler bazı partileri kendi inançlarına ve değerlerine daha yakın görerek kendi özgür iradeleri ile onları desteklediğine vurgu yaptı.
Gülen, "Gül şu an bizim cumhurbaşkanımızdır. Adının yer aldığı gelecekteki senaryolar ile ilgili spekülasyonlarda bulunmak uygun olmaz" diye yanıt verdi.

GY(SS)