FETHULLAH Gülen, 16 yıl aradan sonra ilk televizyon röportajını BBC’ye verdi.
Gülen, Pensilvanya'da yaşadığı evde, yolsuzluk operasyonu, Hizmet hareketi, Kürt meselesi, Alevilerle ilişkiler, Mavi Marmara ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderdiği mektup konularında BBC Türkçe’den Güney Yıldız’ın sorularını yanıtladı.
Fethullah Gülen, Başbakan Erdoğan için "Çevresinde zannediyorum meseleleri farklı intikal ettiriyorlar. Bir yönüyle, böyle rahatsız edici şeylere sevk ediyorlar sanıyorum arkadaşı" diyerek, "İcabında sükût dururuz" diyerek uzlaşmaya açık olduğu mesajını da verdi.
Gülen, Kürt sorununun çözümü için Abdullah Öcalan'la ya da 'dağdakilerle' müzakereye karşı olmadığını belirtti.
Gülen, BBC Türkçe ile röportajında da 2014 seçimleri ile ilgili olarak "Kim hak hukuk karsısında dik duruyorsa, sağlam duruyor ise, kim demokrasiye saygılı ise, çevresi ile iyi geçiniyor ise- eğer bir şey diyeceksem böyle derim. Onu da diyeyim mi, demeyeyim mi düşüneceğim- ona oyunuzu verin diyebilirim yani" dedi.
‘BİR YOLSUZLUK OLDUĞU MUHAKKAK’
Yolsuzluk operasyonu ile ilgili soru üzerine Gülen, "Neresinden başlayayım bilemiyorum da… Bir yolsuzluk olduğu muhakkak. Bunu herkes kabul ediyor. Eskiden avam-havas derlerdi. Halktan, okumuş insanlara, elite kadar herkes hemen meselenin mahiyetini görüyor, biliyor. Değiştirmeye de kimsenin gücü yetmez. Fakat bir rahatsızlık vardı herhalde, cemaate karşı bir rahatsızlık vardı. Bu vesile ittihaz edildi. Esas o işi yapan hâkimler ve savcılar sağa sola savruldular"  yanıtını verdi.
‘ONLARI DA KALDIRIP ATTILAR’
Yolsuzluk soruşturmasının ardından görev yerleri değiştirilen polis ve savcılar için "Onları kaldırıp attılar, daha evvel de öyle bir şey yapmışlardı. Bunlar getirdikleri insanlar. Zannediyorum, bunlar da bir şey yapsalar, bunlar da gider, yine başkalarını getirirler. Bu açıdan, öyle bir karmaşa söz konusu zannediyorum. Benimle alakası yok bu meselenin. Başka vesilelerle de arz ettiğim gibi, ben o işi yapan insanların, operasyonlara giren insanların binde birini bile tanımıyorum. Bunu çok rahatlıkla söyleyebilirim" dedi.
Gülen, cemaatin AK Parti’yi desteklemesi ile ilgili bir soru üzerine "Hiçbir siyasi partiyle hiçbir zaman bütün bütün aynı çizgide olmadık. Hangi parti olursa olsun, yani bu MHP de olabilir, CHP de olabilir, AK Parti de olabilir, DYP de olabilir, ANAP da olabilir; bu iki parti bugün yok gibi" yanıtını verdi.